BIONDI SANTI – MIESTO, KDE VZNIKLO BRUNELLO
Sláva a prestíž talianskeho vinárstva Biondi Santi – Tenuta Greppo sa zrodila v 19. storočí. Vtedajší vlastník usadlosti Clemente Biondi Santi usúdil, že terroir usadlosti sa najlepšie hodí pre pestovanie odrody Sangiovese. Skúsenosti, ktoré Clemente nadobudol pri výrobe vín z tejto odrody, neskôr odovzdal svojmu synovcovi Ferruciovi. Po prekonaní problémov spôsobených epidémiou fyloxéry objavil Ferrucio Biondi Santi klon odrody Sangiovese, z ktorého vznikali vína vhodné na dlhodobé vyzrievanie. V roku 1888 usadlosť Biondi Santi dala svetu modernú podobu vína Brunello di Montalcino.
Ku koncu 2. svetovej vojny bolo vinárstvo Biondi Santi jediným známym producentom vína Brunello, pričom do tejto doby uviedli na trh iba štyri ročníky – 1888, 1891, 1925 a 1945. Vďaka tomu bolo v tom čase víno Brunello di Montalcino považované za jedno z najvzácnejších a najdrahších talianskych vín. Naledovníci Ferrucia, najmä jeho syn Tancredi a nedávno zosnulý vnuk Franco, postupne zdokonaľovali spôsob pestovania a výroby vína. Najmä vďaka nim je dnes Brunello di Montalcino svetovo uznávané víno. Napriek tomu, že v súčasnosti vyrába Brunello di Montalcino približne 200 vinárstiev, vína Biondi Santi patria medzi najuznávanejšie a najdrahšie talianske vína.
Biondi Santi pestuje odrodu Sangiovese, ktorá tvorí 100% vína Brunello di Montalcino, na 25 hektároch. Zber hrozna začína každý rok v septembri a dodnes sa vykonáva výhradne ručne. Ročná produkcia zriedka presahuje 80 000 fliaš. Pre každoročnú produkciu Brunella “Annata” sú vybrané len tie najlepšie a najkvalitnejšie hrozná z viniča, ktorý je starší ako 10 rokov. Vo vybraných rokoch vzniká aj približne 10 000 fliaš exkluzívneho vína Brunello di Montalcino “Riserva”, ktoré sa vyrába iba z viniča staršieho ako 25 rokov. Toto víno má potenciál vyzrievať v pivnici aj celé storočie. Z vinohradov mladších ako 10 rokov vzniká každý rok víno Rosso di Montalcino.