web analytics

BARONE RICASOLI

BARÓN, KTORÝ STVORIL MODERNÉ CHIANTI

Meno rodiny Ricasoli je s produkciou vína spojené od roku 1141, kedy sa usadlosť Brolio dostala do rúk tejto rodiny. Dnes je vinárstvo Barone Ricasoli najdlhšie pôsobiacim vinárstvom v Taliansku a podľa magazínu The Family Business je štvrtým najstarším, nepretržite fungujúcim rodinným podnikom na svete. Ricasoli však nepredstavuje len stáročnú tradíciu produkcie vína, ale aj odhodlanie rozvíjať dary, ktoré prináša oblasť medzi toskánskymi mestami Florencia a Siena.

V roku 1872 barón Bettino Ricasoli po viac ako 30 ročnom výskume, definoval postup tvorby moderného Chianti, ktoré mohlo konkurovať aj najlepším francúzskym vínam. V liste adresovanému profesorovi Cesare Studiatiovi napísal: “… výsledky výskumu potvrdzujú, že víno získava najviac arómy z odrody Sangioveto. Táto odroda mu zároveň dodáva výraznú chuť. Odroda Canajuolo dodáva chuti sladkosť, zmierňuje výrazný charakter Sangioveta, pričom mu ponecháva jeho výraznú arómu. Do vína určeného na vyzrievanie v pivnici by som nezaraďoval odrodu Malvasia. Tá síce robí víno ľahším a vhodnejším na konzumácia, no výrazne ovplyvňuje predošlé dve odrody.” Dnes sa víno Chianti vyrába podľa návrhu Bettina Ricasoliho – vo vínach je dominantná odroda Sangiovese a pre iné červené odrody je vyhradených najviac 20%.

Údolia, kopce, dubové a gaštanové lesy a pôdna rôznorodosť vytvárajú nezameniteľné podmienky pre vinohrady, ktoré sa rozprestierajú na ploche 230 hektárov. Okrem vinohradov vlastní vinárstvo aj 26 hektárov olivových hájov, ktoré každoročne produkujú olivový olej najvyššej kvality.