web analytics

Blog | Najlepšie Vína

  • Vinitaly 2016: Barone Ricasoli oslavoval 20. ročník vína Casalferro

    Návšteva prezentácie vinárstva Barone Ricasoli je na Vinitaly vždy veľkým zážitkom. Minulý rok som ochutnal deväť vín a porozprával sa s majiteľom vinárstva barónom Francescom Ricasolim. Počas Vinitaly 2016 sa našej malej skupinke venoval mladý obchodný manažér vinárstva Andrea Maiolatesi, ktorý predtým pracoval pre významného výrobcu vín z Montalcina. Prezentácia tak bola vedená naozaj profesionálne. Andrea nám tento krát predviedol osem vín vrátane „oslávenca“. Tento rok bol do predaja uvedený jubilejný 20. ročník vína Casalferro so špeciálnou čierno-zlatou etiketou.

    barone-ricasoli-vinitaly2016-castello-di-brolio-colledila-casalferro

    Torricella Toscana IGT 2015 – biele víno Torricella je spojenie odrôd Chardonnay, Sauvignon Blanc a Malvasia. Ročník 2015, prezentovaný na výstave, bol iba akýmsi prvým „náhľadom“. Víno malo provizórnu etiketu a bolo matné, nefiltrované. Vôňa bola už teraz príjemne komplexná, citrusová, so známkami orechov. Pri otázke o vyzrievacom potenciáli Andrea odpovedal, že v niektorých ročníkoch môže byť Torricella pomerne dlhovekým vínom. Nedávno degustoval vzorku, ktorá bola staršia ako 10 rokov a príjemne ho prekvapila. Obyčajne však svoj vrchol dosahuje do piatich rokov po zbere. V našej ponuke máme ročník 2011, ktorý by teda mohol potešiť priaznivcov vyzretejších bielych vín.

    Brolio Bettino Chianti Classico DOCG 2013 – absolútna novinka v portfóliu vinárstva vzdáva hold najvýznamnejšej postave rodinnej histórie – štátnikovi Bettinovi Ricasolimu. Ten v roku 1872 definoval modernú podobu vín z oblasti Chianti. Vo vinárstve sa preto rozhodli vyrobiť víno, ktorým sa čo najviac priblížia pôvodným výrobným postupom, ktoré Bettino po svojom dlhoročnom výskume navrhol. Vo víne dominuje s 90 percentami odroda Sangiovese. Zvyšok tvoria doplnkové odrody Merlot a Abrusco. Víno nebolo filtrované, čo mu dodáva oproti tradičným vínam z portfólia vinárstva jedinečnosť. Brolio Bettino má nádhernú rubínovú farbu. Chuť je vzhľadom na mladý vek veľmi tanická a rovnako tanický je aj dlhý záver. Tmavomodrá etiketa s erbom rodiny Ricasoli sa tak trochu ponáša na etiketu vína Rocca Guicciarda, ktoré sme degustovali ako ďalšie v poradí.

    Rocca Guicciarda Chianti Classico DOCG Riserva 2013 – tradičná „Riserva“ strednej kategórie, ktorú sme pred časom degustovali v samostatnom článku, nesklamala ani v ročníku 2013. Jemné, vyvážené, príjemne tanické.

    Colledilà Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2013 – víno Colledilà vyrobené výhradne z odrody Sangiovese dopestovanej v rovnomennom vinohrade, má podľa môjho názoru najkrajšiu z klasických etikiet. A ak by som počas minuloročnej ochutnávky ročníka 2011 nesedel, iste by sa mi z neho podlomili nohy. Nádherná ovocná chuť, veľmi jemné, nevtieravé taníny ma jednoducho dostali a Colledilà bola vrcholom minuloročnej ochutnávky u Barone Ricasoli. Tento rok sa však Barone Ricasoli rozhodol prezentovať úplne „čerstvý“ ročník 2013. Je očividné, že toto víno potrebuje ďalší čas na to, aby ukázalo svoju pravú tvár. Ročník 2010 tohto výnimočného vína si môžete objednať tu.

    Castello di Brolio Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2012 – už minulý rok som napísal, že na plné docenenie vína Castello di Brolio, ktoré je vlajkovou loďou vinárstva Barone Ricasoli, v takto mladom veku, je potrebný oveľa zdatnejší degustátor, akým som ja. Platí to aj pri ochutnávke vína z ročníka 2012. Víno je rozhodne príjemné na pitie už teraz, na plné rozvinutie jeho chutí mu treba dopriať dlhší čas v pivnici. Dlhovekosť mu predpovedá napríklad Gillbert & Galliard (92/100). Tradične vysoké hodnotenie získalo od Jamesa Sucklinga, ktorý vínu Castello di Brolio 2012 udelil 96 bodov.

    Casalferro Toscana IGT 2013 – tohoročná prezentácia Barone Ricasoli na Vinitaly sa niesla v znamení špeciálnej 20. edície vína Casalferro. Prvý krát sa začalo vyrábať v roku 1993. Musím povedať, že špeciálna čierno-zlatá etiketa vínu neskutočne pristane. Nádherná je aj drevená debnička na šesť fliaš s rovnakými motívmi, aké sú na etikete. Andrea poznamenáva, že od budúceho roka bude súčasná, tvarovaná etiketa, nahradená etiketou z ročníka 2013. Motívy však budú, ako doteraz, znázornené na bielom pozadí. Chuť tohto 100%-ného Merlotu je síce jemná a príjemná, dojem z jubilejnej edície však mierne pokazí veľmi krátky záver.

    barone-ricasoli-vinitaly2016-casalferro-20-anniversary

    Brunello di Montalcino DOCG „Torre della Trappola“ 2011 – slávne víno z Montalcina, ktoré je u Barone Ricasoli zaradené do tzv. „špeciálnych projektov“, bolo druhým vínom, ktoré ma na minuloročnej Vinitaly doslova opantalo. Aby aj nie, keď išlo o slávny ročník 2010, ktorý je podľa mnohých odborníkov najlepším ročníkom v modernej histórii obce. Ročník 2011 celkom určite nedosahuje kvalít ročníka 2010, priaznivcov si však rozhodne nájde. Vôňa vína je intenzívna, ovocná, s džemovými tónmi. Chuť je jemná, no bombastické ovocné tóny ročníka 2010 som hľadal márne. Dominujú intenzívne, no jemné taníny.

    barone-ricasoli-vinitaly2016-special-projects

    Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico DOC 2007 – ako sa hovorí – sladká bodka na záver. Aspoň tak tomu bolo počas minuloročnej Vinitaly pri ochutnávke Vin Santo Castello di Brolio. Andrea objasňuje proces výroby tohto vína. Odrody Malvasia a Sangiovese vyzrievajú po dobu 4 – 5 rokov vo veľmi malých dubových sudoch Caratelli. Ich objem je iba 50 litrov. Minuloročné Vin Santo bolo síce sladké, no nebola to typická „cukrová bomba“. Andrea poznamenáva, že Vin Santo z usadlosti Brolio je zrejme „najsuchšie sladké víno“, aké pozná. Pri ročníku 2007 sa objem alkoholu vyšplhal až na závratných 17% a musím povedať, že najmä na chuti je to poznať. Víno je naozaj intenzívne, možno až trochu agresívna a typické medové tóny sa zatiaľ pohybujú v úzadí.

    Vína Barone Ricasoli v našej ponuke

    [show_products per_page=”-1″ pagination=”no” category=”barone-ricasoli” show=”all” orderby=”menu_order” order=”desc” layout=”default” ]

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Vinitaly 2016: Ochutnávka vín Poggio Antico

    Návšteva stánku Poggio Antico bola pre mňa jedným z vrcholov Vinitaly 2015. Na majiteľke tohto vinárstva z Montalcina Paole Goder bola vidieť jej nesmierna energia a zanietenosť. S radosťou nám odprezentovala nielen najnovšie úspechy, ktoré jej vína dosiahli v renomovaných periodikách, ale najmä trojicu vín Brunello ročníkov 2008, 2009 a 2010. Tento rok som sa preto na návštevu tešil o to viac. Žiaľ, pani Gloder sa tento krát musela venovať iným návštevám. Nemenej zaujímavú prezentáciu nám však pripravila jej asistentka Alessandra, s ktorou sme prešli celé portfólio vín Poggio Antico.

    vinitaly2016-poggio-antico-portfolio

    Poggio Antico Rosso di Montalcino DOC 2014: Pri zmienke o ročníku 2014 sa výrobcovia v Toskánsku mierne zamračia a oznámia, že išlo o „difficult vintage“. Osobne som presvedčený, že výraz „difficult vintage“ je diplomatickým pomenovaním totálnej katastrofy. Veľa výrobcov sa totiž v tomto ročníku rozhodlo nevyrobiť svoje najprestížnejšie vína kvôli nízkej kvalite úrody. O to väčšie bolo moje prekvapenie po ochutnaní tohto základného vína. Chuť bola nesmierne vyvážená, príjemná, plná ovocia. Skvelý zážitok umocňovali príjemné taníny. Alessandra však jedným dychom dodáva, že skvelá chuť vína má svoju daň v podobe menšieho vyrobeného množstva. Produkcia vína Rosso di Montalcino 2014 bola asi iba polovičná v porovnaní s inými ročníkmi. Pre mňa však išlo o veľmi príjemné prekvapenie a „Rosso“ patrilo jednoznačne k vrcholom ochutnávky.

    Poggio Antico Brunello di Montalcino DOCG 2011: Vo vinárstve Poggio Antico vznikajú až dve vína Brunello. Prvým je víno vyrobené „klasickou metódou“, ktorá spočíva v použití veľkých sudov z dubu Slavónskeho. Víno má už teraz peknú, jemnú chuť. Ako v každom novom Brunelle však zatiaľ dominujú výrazné, no príjemné taníny. Krása tohto vína sa naplno prejaví až o niekoľko rokov.

    Poggio Antico Bunello di Montalcino „Altero“ DOCG 2011: Víno Altero predstavuje akési alter-ego ku klasickému Brunellu, pričom vyzrievanie prebieha v malých sudoch z francúzskeho dubu. Rozdiel medzi „Alterom“ a „Klasikou“ je pre mňa ťažké opísať, no je badateľný. V Poggio Antico sa vydali okrem tradičnej cesty aj na tú modernú a stvorili veľmi príjemné víno. Nedávno ochutnávaniu tohto vína venoval aj James Suckling. Video spolu s majiteľkou Paolou Gloder si môžete pozrieť tu:

    Poggio Antico Brunello di Montalcino „Riserva“ DOCG 2010: O ročníku 2010 v Montalcine sa už toho popísalo naozaj dosť. Už spomínaný James Suckling ho dokonca označil ako „vintage of a lifetime“. Bolo preto príjemné ochutnať aj tento legendárny ročník vo forme „Riserva“, ktorá vzniká z najstarších a najkvalitnejších viničov vo vinohrade. Oproti dvom „štandardným“ vínam Brunello ukázala „Riserva“ ďalšie vrstvy chuti, ktoré doslova čakajú na svoje odhalenie. Aj teraz ide o veľmi príjemné víno, stále je však iba na začiatku svojho, nepochybne dlhého života.

    vinitaly2016-poggio-antico-2

    Poggio Antico „Madre“ Toscana IGT 2013: Víno Madre je prvým z dvojice „Supertoskáncov“ vinárstva Poggio Antico. Skladba vína je 50% Sangiovese a 50% Cabernet Sauvignon. O výraznej prítomnosti odrody z Bordeaux informuje už farba vína, ktorá je v porovnaní s vínami Brunello a Rosso viditeľne tmavšia. V chuti sa hlásia tradičné „cabernetovské“ taníny. Celkom iste ide o zaujímavú kombináciu tradičnej toskánskej a tradičnej odrody z Bordeaux.

    Poggio Antico „Lemartine“ Toscana IGT 2014: Druhým „Supertoskáncom“ v portfóliu Poggio Antico je „Lemartine“. Zloženie vína je 50% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon a 25% Petit Vertot. Alessandra poznamenáva, že Lemaitre má jeden z najvyšších podielov odrody Petit Verdot, ktorá sa používa ako doplnková v oblasti Bordeaux. Oproti „Madre“ má „Lemartine“ ešte tmavšiu farbu. Chuťové vlastnosti, ktoré momentálne toto víno má, oslovia najmä priaznivcov ťažkých, tanických vín.

    V najbližších týždňoch zaradíme do našej ponuky vybrané vína tohto príjemného vinárstva z Montalcina!

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Vinitaly 2016: Návšteva u Produttori del Barbaresco

    Hala 10, v ktorej boli prezentované vína Piedmontu, v pondelok popoludní praskala vo švíkoch. Pri pultíku stánku Produttori del Barbaresco sme na našu ochutnávku preto čakali dlhé minúty. Napokon k nám pristúpil samotný predseda združenia Aldo Vacca.

    „Ročník 2012, ktorý na výstave prezentujeme, je elegantný. Okrem toho môžete ochutnať aj ročník 2013, ktorý príde do predaja koncom roka. Ten je však úplne odlišný. Je omnoho drsnejší v porovnaní s ročníkom 2012. Zo začiatku sme mali veľké problémy s dažďom v apríli a máji. Všetko však zachránili priaznivé podmienky v júni a júli a najmä v septembri, ktorý sa vyznačoval chladnými nocami a teplými dňami,“ zhodnotil v krátkosti podmienky, s ktorými v Barbarescu pracovali pred zhruba troma rokmi.

    Po ochutnaní oboch vín môžeme súhlasiť. Ročník 2012 je veľmi elegantný, so stredne plným telom a celkovo príjemnou, vyváženou chuťou. Podľa odhadov vinárstva je možné toto víno uložiť na obdobie do 20 rokov. Ročník 2013 je citeľne iný – agresívny a menej vyvážený. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s vekom bude meniť.

    Združenie Produttori del Barbaresco je známe najmä svojimi Riservami. Alda Vaccu sme sa preto opýtali, ktorá z „Riserv“ je jeho obľúbená. „Vždy to závisí od konkrétneho ročníka. V poslednej dobe sa prikláňam k vínam z vinohradu Montefico. Je to trochu zvláštne, pretože ako chlapec som vyrastal poblíž vinohradu Ovello.“

    Skutočnosť, že 54 rodín v rámci združenia Produttori del Barbaresco je schopné produkovať konzistentne vína najvyššej kvality, je tak trochu manažérskym a vinárskym zázrakom. Aldo Vacca má však jasnú odpoveď na úspech: „Na vašu otázku odpoviem tromi pravidlami, ktorými sa riadime prakticky od vzniku nášho združenia. Prvým bodom je prísna orientácia na výrobu jedného vína. Ak všetku svoju energiu venujete výrobe iba jedného vína, vysoká kvalita sa dosahuje oveľa jednoduchšie. My vyrábame od začiatku iba víno Barbaresco (Nebbiolo) a som nesmierne rád, že naše vína sa vo svete tešia takej obľube.

    Druhým bodom je takzvaný 100 percentný záväzok našich členov. Tí musia odovzdať nášmu združeniu všetku svoju produkciu a nemajú dovolené produkovať víno pod svojou vlastnou značkou.

    Tretí bod úzko súvisí s druhým a ide o systém platieb, ktoré naši členovia dostávajú. Čím kvalitnejšie hrozno dopestujú, tým viac naši členovia dostanú peňazí. Táto skutočnosť ich motivuje k prvotriednej starostlivosti o vinohrady a úrodu. A čím viac peňazí naši členovia majú, tým sú šťastnejší. Moja rola manažéra združenia je tak výrazne uľahčená. Manažovať šťastných ľudí je v podstate veľmi jednoduché,“ uzavrel s úsmevom Aldo Vacca.

    Produttori del Barbaresco v našej ponuke

    [show_products per_page=”-1″ pagination=”no” category=”produttori-del-barbaresco” show=”all” orderby=”menu_order” order=”desc” layout=”default” ]

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Gerardo Cesari – Poklady Verony za rozumnú cenu

    Okolie talianskeho mesta Verona je domovom viacerých zaujímavých vín. Jednoznačným kráľom týchto vín je Amarone della Valpolicella. Práve toto víno, ktorého tradičná výroba sa v mnohom ponáša na výrobu našich slamových vín, zaznamenalo v posledných desiatkach rokov výrazný rozmach. V oblasti pribudlo mnoho nových výrobcov a bolo vysadených mnoho nových vinohradov. Dôkazom neustáleho napredovania a zvyšovania kvality bolo povýšenie vína Amarone do najvyššej kvalitatívnej kategórie DOCG v roku 2009.

    Kráľom všetkých vín Amarone je jednoznačne produkcia Giuseppe Quintarelliho, ktorý sa výrobe vín venoval od 50. rokov 20. Storočia. Na 12 hektároch vyrábal vína v prísne limitovanom množstve s dôrazom na najvyššiu možnú kvalitu. Aj preto sa jeho vína Amarone predávajú za cenu vyššiu ako 300 EUR za fľašu. Na druhej strane spektra je množstvo výrobcov, ktorých produkciu nájdete v každom výklade vo Verone.

    Do našej ponuky sme sa preto rozhodli zaradiť vybrané produkty rodinného vinárstva Gerardo Cesari, ktoré v súčasnosti vlastní vinohrady o rozlohe približne 100 hektárov. Od roku 1936 produkuje vína, ktoré sú synonymom konzistentnej kvality a dostupnej ceny. Najväčšími oceneniami vinárstva sú dozaista ceny „Najlepšie vinárstvo Talianska“ za rok 2004 a ocenenie na medzinárodnej výstave vín International Wine & Spirits Competiton 2006 za dlhodobo vysokú kvalitu produkcie.

    Vína Cesari každoročne získavajú ocenenia na medzinárodných súťažiach. Medzi odborníkmi sú vysoko hodnotené „single vineyard“ vína „Bosan“ a „Il Bosco“, ako aj limitované edície vín Amarone z výnimočných ročníkov, ktoré vinárstvo občas uvoľní na trh priamo zo svojich archívov. Na nedávnej výstave vín Vinitaly vo Verone sa Cesari prezentovalo veľmi zaujímavým stánkom, ktorý priťahoval veľké množstvo odbornej aj laickej verejnosti. Na výstave som ochutnal štvoricu vín. K dvojici vín, ktoré sme zaradili do našej ponuky, som sa uplynulý víkend vrátil podrobnejšie a pripravil moje dojmy z degustácie.

    Gerardo Cesari – Valpolicella Classico DOC 2013

    Víno Valpolicella je rovnako ako jeho slávny súrodenec Amarone vyrábané z dvoch hlavných lokálnych odrôd – Corvina Veronese a Rondinella. Po zbere úrody, ktorá prebieha od konca septembra do polovice októbra, macerácii, fermentácii a krátkom pobyte vo fľaši je víno uvedené na trh. Víno je tmavej, granátovo červenej farby. Vôňa je plná tónov vyzretého červeného ovocia. Telo je plné a chuť je výrazne ovocná, no harmonická. Záver je dlhý a hrejivý.

    Gerardo Cesari Valpolicella Classico DOC 2013

    Valpolicella Classico je veľmi prekvapivé a príjemné víno, ktoré sa v mnohom podobá na svojho slávneho súrodenca Amarone. Bez obáv môžem povedať, že toto víno ponúka veľa muziky za málo peňazí.

    Gerardo Cesari – Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2010

    Tak podobné a predsa tak odlišné. Aj Amarone je vyrobené z lokálnych odrôd Corvina Veronese a Rondinella. K dvojici hlavných odrôd je pridané aj malé množstvo doplnkovej odrody Molinara. Výrazne rozdielny je však postup výroby. Úroda určená na výrobu Amarone je pozbieraná zvyčajne dva týždne pred zberom zvyšku úrody. Hrozno je následne uložené na slamu do dobre vetraných miestností, kde nasledujúce mesiace vysychá. Po procese vysychania sú bobule ľahšie zhruba o 30 – 40%. Po pomalej fermentácii, ktorá môže trvať ďalších 30 až 50 dní vyzrieva Amarone niekoľko rokov vo veľkých sudoch zo Slavónskeho dubu a taktiež v menších sudoch z francúzskeho dubu. Výsledkom je víno s obsahom alkoholu, ktorý je často vyšší ako 15%. Kvalitné exempláre potrebujú na plné rozvinutie svojich vlastností niekoľkoročné vyzrievanie vo fľaši a svoje kvality môžu ukazovať aj po niekoľkých desiatkach rokov pobytu v pivnici.

    Gerardo Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2010

    K Amarone sa výborne hodí aj exkluzívna čokoláda k vínam a tmavým destilátom Rose of Jericho, ktorú nájdete na partnerskom webe cokoladka.sk

    Farba je temná, až čokoládovo hnedá. Vôňa je, ako všetko na tomto víne, mohutná. Dominantné sú predovšetkým tóny vyzretého červeného ovocia. Nájsť v nej možno aj príjemne svieže tóny, ktoré ju robia o to zaujímavejšou. Chuť vína je príjemne nasladlá, hoci víno je napriek svojmu „slamovému pôvodu“ suché. Rovnako ako vôňa je bohatá na vyzreté ovocie a je možné v ňom nájsť aj kávové a čokoládové tóny. Kyseliny sú vo víne badateľné, no veľmi harmonické. Víno je aj v takto mladom veku veľmi málo tanické. Naozajstný zážitok ponúka extrémne dlhý a hrejivý záver, ktorý poteší každého milovníka vín nielen počas chladných zimných večerov. Amarone z vinárstva Cesari je nesmierne zaujímavé víno aj v tomto mladom veku, ktoré má ale potenciál na ďalšie vyzrievanie a zlepšovanie. Je to však víno, ktoré je obzvlášť vhodné kombinovať s pokrmom. Odporúčajú sa najmä jedlá z diviny. Samotné víno má totiž potenciál premôcť aj tých najskúsenejších degustátorov.

  • Vinitaly 2015: Ako chutí deväť vín od Barone Ricasoli

    Počas výstavy Vinitaly 2015 som v stánku Barone Ricasoli zažil dva nezabudnuteľné zážitky. Prvým z nich bol rozhovor s Francescom Ricasolim, ktorý nájdete v prvej časti reportáže z tohto sviatku milovníkov vína. Ešte predtým som však v spoločnosti zástupcu Barone Ricasoli ochutnal deväť vín, vrátane troch nových špeciálnych projektov v podobe vína Brunello di Montalcino a dvojice vín z Bolgheri.

    Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva DOCG 2012 – prvé víno od Barone Ricasoli, ktoré som ochutnal na výstave Vinitaly. „Rocce“ sme sa už venovali aj v samostatnom degustačnom článku v závere minulého roka. Aj pre ročník 2012 platí, že ide o poctivé a pekné Chianti Classico z kategórie Riserva s peknými zamatovými tanínmi. Víno Rocca Guicciarda z oceňovaného ročníka 2010 si môžete objednať v našom e-shope.

    Brolio Chianti Classico Riserva DOCG 2011 – Víno ktoré je veľmi podobné Riserve Rocca Guicciarda. Aj menej skúsený degustátor však odhalí isté rozdiely medzi týmito vínami. Vo víne Rocca Guicciarda prevládajú skôr pekné taníny a ovocné tóny sa držia mierne v úzadí. V tomto víne sú roly obrátené. Ovocné tóny sú mierne dominantnejšie ako taníny. Zástupca vinárstva, ktorý sa mi počas degustácie venoval, charakterizoval tieto dve vína ako „tradičné verzus moderné“. Brolio Riserva je teda pekné Chianti Classico s moderným nádychom.

    Barone Ricasoli Vinitaly 2015 Grand Crus Colledila

    Colledilà Chianti Classico Riserva DOCG Gran Selezione 2011 – ak existuje niečo, čím sa pri hektickej ochutnávke na medzinárodnej výstave dostanete do Neba, dosiahnete stav Nirvány alebo zaklopete na brány Šangri-La, je to toto víno. Po vínach z Montalcina je to zrejme najdokonalejšie stelesnenie 100%-ného Sangiovese. Fantastická porcia ovocia ako vo vôni, tak v chuti. K tomu jedna z najkrajších etikiet na svete. Pre mňa absolútny vrchol ochutnávky u Barone Ricasoli. Tento poklad z rovnako excelentného ročníka 2010 nájdete v našej ponuke.

    Castello di Brolio Chianti Classico Riserva DOCG Gran Selezione 2011 – vlajková loď vinárstva bola v roku 2011 opäť zaradená do kategórie Gran Selezione. Hneď po jeho uvedení na trh získalo celý rad ocenení, medzi ktorými sa najviac vynímajú hodnotenia od autorít, akými sú James Suckling (96/100), Gilbert & Gaillard (94/100) alebo Falstaff (93/100). Toto víno však v tomto mladom veku potrebuje na ohodnotenie väčšieho odborníka, akým som ja. Na ochutnávke sa pilo veľmi príjemne. Jeho potenciál sa ale naplno ukáže až po niekoľkých rokoch vyzrievania. Otvárať toto veľké víno v takom mladom veku (rovnako ako nemenej excelentný ročník 2010 z našej ponuky) by bola podľa môjho názoru škoda.

    Casalferro IGT 2011 – po ochutnávke prvých dvoch „veľkých vín“ sme sa dostali aj k „supertoskáncovi“ Casalferro. Stopercentný Merlot sa prezentoval zamatovými tanínmi a peknými ovocnými tónmi. Aj v tomto mladom veku ide o veľmi príjemné, nevtieravé víno, ktoré ale má potenciál aj na dlhšie vyzrievanie. Supertoskánca Casalferro z ročníka 2010 si môžete objednať v našom e-shope.

    Brunello di Montalcino DOCG „Torre della Trappola“ 2010 – prvé víno z takzvaných „špeciálnych projektov“ ktoré Barone Ricasoli zriadil mimo oblasti Chianti Classico. Víno z hádam najprestížnejšej toskánskej vinohradníckej obce je pomenované podľa usadlosti, ktorá patrila rodine Ricasoli už v roku 1329. Brunello z excelentného ročníka 2010 je druhým v poradí, ktorý vinárstvo uviedlo na trh. Osobne som sa na ochutnávku tohto vína veľmi tešil a musím povedať, že nesklamalo. Torre della Trappola je neuveriteľne harmonické víno s veľmi príjemnou vôňou. V chuti sa striedajú vyvážené a jemné triesloviny a ovocné tóny. Vďaka modernému prístupu k výrobe je toto Brunello veľmi prístupné už v tomto mladom veku. Pre mňa jeden z vrcholov tejto veľkej ochutnávky.

    Barone Ricasoli Bolgheri 2013 Brunello di Montalcino 2010 Vinita

    Bolgheri DOC 2013 – toto víno sa inšpirovalo úspechom prvého „supertoskánskeho“ vína Sassicaia, ktoré pochádza z rovnakej obce a je založené na francúzskych odrodách Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Dominantnú pozíciu zaujíma Cabernet Sauvignon a víno osloví v prvom rade priaznivcov tejto tanickej odrody. Toto víno získalo na výstave Vinitaly 2015 zlatú medailu za balenie a etiketu.

    Bolgheri Superiore DOC „Astuto“ 2012 – Astuto je vyššia úroveň cabernetového projektu z Bolgheri. Telo je oveľa mohutnejšie ako v prípade základného Bolgheri. Víno je temnej červenej farby. Vo vôni a chuti je badať výrazné tóny zeleného lesného ovocia. Astuto je však ešte veľmi mladé víno a prospeje mu dlhší pobyt v peknej pivnici.

    Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico DOC 2006 – na záver nasledovala sladká bomba. Musím sa priznať, že sladšie ako polosuché vína mi po jednom pohári spôsobujú glykemický šok a preto sladké vína degustujem minimálne. Toskánske „Vin Santo“ je však vyrobené z iných odrôd v porovnaní s našimi ľadovými alebo slamovými vínami. V tomto prípade sú použité odrody Malvasia del Chianti a červená odroda Sangiovese. Víno je tmavej jantárovej farby. Vo vôni aj chuti sú dominantné medové tóny. Chuť je intenzívna, sladká, no nevtieravá. Som rád, že som mal možnosť ochutnať aj toto, pre mňa netypické víno. Bola to pekná bodka za rozsiahlou degustáciu vín na stánku Barone Ricasoli.

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Francesco Ricasoli: V Chianti vyrábame vína svetovej kvality

    Narodil sa v zámku Brolio, no život ho zaviedol až do New Yorku, kde sa stal fotografom. Keď sa už nemohol pozerať, ako jeho rodinné dedičstvo chátra v rukách štátnej správy, investoval obrovské peňažné prostriedky do jeho obnovy. V minulosti sa v jednom z rozhovorov označil len za dirigenta nesmierne talentovaného tímu ľudí. O tom, ako na začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia začínal s obnovou vinárstva, o súčasnosti a zaujímavých vedľajších projektoch nám na výstave Vinitaly 2015 vo Verone porozprávala legenda toskánskeho vinohradníctva – barón FRANCESCO RICASOLI.

    Rodinné vinárstvo ste prebrali približne pred dvadsiatimi rokmi. Za ten čas ste uskutočnili viaceré zmeny. Nachádza sa teraz vinárstvo v stave, v akom ste ho chceli mať, alebo je ešte priestor na zlepšenie?

    Vaša otázka si vyžaduje komplexnú odpoveď. Keď som v roku 1993 získal späť náš rodinný podnik, jeho majetok, ako aj samotná značka Ricasoli na tom boli veľmi zle. Podnik bol na pokraji bankrotu a ja som išiel do veľkého rizika. Na obnovu bolo potrebné investovať veľké množstvo finančných prostriedkov. Zámok Brolio je však neuveriteľné, magické miesto, ktoré v minulosti zohralo veľmi významnú úlohu pri tvorbe moderných vín Chianti. Toto riziko som bol ochotný podstúpiť.

    Našu pozornosť sme okamžite obrátili na vinohrady a začali sme s intenzívnym programom obnovy. Vinohrady boli totiž v zlom stave. V minulosti im nebola venovaná patričná starostlivosť a boli príliš staré. Každý rok sme nanovo vysadili časti vinohradov, najmä odrodou Sangiovese. Obnova našich vinohradov trvala takmer dvadsať rokov. Všetky plánované zmeny sme ešte nestihli uskutočniť, ale v podstate všetky vinohrady sú dnes už obnovené.

    Hovorí sa, že pri kvalitných červených vínach, akými sú aj vína Chianti Classico, tvorí 80 percent úspechu kvalita vinohradu a práca v ňom, nie následná práca v pivnici. Keď na zámku privítame návštevníkov, poviem im, aby zašli aj do vinohradov. Môžu tak lepšie pochopiť, akú starostlivosť venujeme našim vinohradom. Dokonca aj v zimných mesiacoch je možné vidieť, ako sa staráme o našu budúcu úrodu. Z tejto starostlivosti je potom možné predpovedať, aké kvalitné bude budúce víno. Práca v našich pivniciach sa takmer neodlišuje od iných vinárstiev. Okrem znalostí a kvalitnej úrody potrebujete aj správne technické vybavenie. To však vnímam ako prostriedok na minimalizáciu nedostatkov vo víne, nie na dramatické vylepšenie jeho kvality.

    Toto je moja filozofia. Rešpektovať danosti kraja. Byť pokorný a trpezlivý, pretože výroba kvalitných vín s charakterom a vlastnou „osobnosťou“ nie je beh na krátke trate. Tohto som sa držal pri zmenách, ktoré som po prevzatí podniku zatiaľ uskutočnil.

    Francesco Ricasoli - Vinitaly 2015

    Pri mene Ricasoli je potrebné vnímať aj bohatú rodinnú históriu. Vaša rodina vlastnila zámok Brolio od roku 1141. Práve tam váš predok Bettino Ricasoli definoval novú, modernú podobu vín Chianti, ktoré by mohli súperiť aj s vínami z oblasti Bordeaux. Myslíte si, že sa vínam z Chianti podarilo dosiahnuť túto métu?

    Môj predok Bettino bol v očiach vtedajšej spoločnosti vnímaný ako modernista. Je tvorcom modernej podoby vín Chianti, ktorého základ tvorí odroda Sangiovese. Môžeme teda povedať, že zmenil vtedy zaužívanú tradíciu. Podľa môjho názoru je dobré, ak tradície prejdú určitou zmenou. Vy a ja sa síce riadime tradíciami, tie sa ale môžu istým spôsobom odlišovať od tradícii, ktoré uznávali naši predkovia. Z pohľadu zachovania tradícií je ale najdôležitejšie to, že aj dnes pracujeme hlavne s odrodou Sangiovese. Tá sa ukázala byť ako „dobrá tradícia“ a dodáva našim vínam jedinečnosť.

    V oblasti Bordeaux, ktorú ste spomenuli, taktiež používajú tradičné odrody a čerpajú z bohatých skúseností, ktoré nadobudli ich pestovaním. V Burgundsku sa najviac darí odrodám Pinot Noir a Chardonnay. V Piedmonte majú poklad v podobe odrody Nebbiolo. V Toskánsku máme typickú odrodu Sangiovese. Táto odroda v kombinácii s našim terroirom vytvára vína, ktoré majú nezameniteľný charakter. Dnes sa nebojím tvrdiť, že v Chianti vyrábame vína svetovej kvality.

    Nedávno bola predstavená nová kategória vín Chianti Classico Gran Selezione. Niektorí kritici ňou ale neboli príliš nadšení. Ako vnímate túto novú kategóriu vy?

    Kategória Gran Selezione je istou, nazvime to „priehradkou“, kam môžete zaradiť len tie najlepšie vína. Pod ňou sa nachádza kategória Riserva a kategória Chianti Classico je najnižšou v tejto hierarchii. Odpoveď na otázku, prečo vznikla nová kategória, je veľmi jednoduchá. V posledných dvadsiatich rokoch došlo v oblasti Chianti Classico k dramatickému nárastu produkcie kvalitných vín. Ako som už povedal, kvalita súčasných vín je neporovnateľne vyššia ako tých, ktoré sa vyrábali v minulosti. Preto vznikla potreba odlíšiť výrobcov, ktorí dlhodobo produkujú vysoko kvalitné vína.

    Samozrejme, všetko sa dá nejakým spôsobom skritizovať. Taktiež je pravda, že v každej klasifikácii sa nájdu aj horšie vína. Osobne ale nepovažujem za škandalózne, že sa pre popredných výrobcov vytvorila samostatná kategória, aby sa viditeľne odlíšili od zvyšných výrobcov.

    Na výstave Vinitaly prezentujete aj nové projekty Barone Ricasoli z iných oblastí Toskánska. Skúste ich v krátkosti charakterizovať.

    Naše nové projekty sú z Montalcina a Bolgheri.  Vína vznikli v kooperácii s miestnymi výrobcami. Nemôžem teda povedať, že z našej strany ide o skutočne významné a rozsiahle investície. Tieto vína vyrábame s našimi priateľmi z týchto apelácií, ktorí sú stotožnení s našou filozofiou pestovania viniča a výroby vína. Víno Brunello di Montalcino „Torre della Trappola“ a vína z Bolgheri v podobe Bolgheri a Bolgheri Superiore „Astuto“ vznikajú vo veľmi obmedzenom množstve. Vnímame ich ako zaujímavosť, ktorú môžu naši distribútori v Taliansku a v zahraničí ponúknuť svojim klientom. Aj tieto vína sú však dobrým spôsobom na získavanie nových skúseností a obohatenie našich vedomostí o výrobe vína.

    Krátke hodnotenie degustácie veľkej vzorky vín Barone Ricasoli z výstavy Vinitaly 2015, vrátane ochutnávky vín z nových projektov, prinesieme v druhej časti reportáže.

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Produttori del Barbaresco Barbaresco DOCG 2010 | Najlepšie-Vína.

    Produttori del Barbaresco 2010 – rozprávka vo vašom pohári

    Víno vyrobené zo špecifickej odrody, potenciál pre dlhodobé vyzrievanie, každoročne vysoké hodnotenia popredných svetových someliérov a skvelé ceny vďaka unikátnej spolupráci piatich desiatok vinárskych rodín. Vína združenia výrobcov Produttori del Barbaresco sú skutočnou rozprávkou v pohári každého milovníka vín. V úzkom kruhu priateľov sme počas víkendu degustovali fľašu Barbaresca z ročníka 2010.

    Ochutnávka Produttori del Barbaresco 2010 DOCG

    Oblasť Piedmont, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti Talianska, je domovom dvoch svetoznámych vín – Barolo a Barbaresco. Obe vína sa vyrábajú v rovnomenných obciach z odrody Nebbiolo, ktorá sa označuje aj ako taliansky Pinot Noir. Rovnako ako svetoznáma odroda z Burgundska, aj vína z odrody Nebbiolo sú často označované ako vína kráľov. Naznačuje to aj samotný názov odrody – nobile (aristokratický). Druhá interpretácia názvu Nebbiolo je “hmla”, ktorá je charakteristická pre obdobie zberu. Ten zvyčajne v Piedmonte prebieha v druhej polovici októbra. Vína z odrody Nebbiolo sú v mladosti výrazne tanické a dlhodobým vyzrievaním vo fľaši sa zvýrazňujú malinové, čerešňové, tabakové a ringlotové tóny. Víno vekom získava typickú bledo červenú tehlovú farbu. Vyzrievanie vín z Barola a Barbaresca môže v excelentných ročníkoch trvať desiatky rokov. Hoci obce Barolo a Barbaresco od seba delí len necelých 20 kilometrov, vína sú pomerne odlišné. Vo všeobecnosti platí, že vína z Barbaresca sú jemnejšie, prístupnejšie a vyzrievajú o niečo skôr ako v obci Barolo.

    Ročník 2010 bol prakticky v celom Taliansku označovaný ako excelentný. V oblasti Chianti sa urodili hodnotné vína určené na dlhodobé vyzrievanie a v Montalcine hovoria o skutočne legendárnom ročníku. Rovnaký prívlastok prisudzujú výrobcovia a kritici aj vínam z Barola. V obci Barbaresco to však bol trochu iný príbeh. Vo videu Jamesa Sucklinga ho pekne zosumarizoval Aldo Vacca – riaditeľ Produttori del Barbaresco. Víno doslova prekypuje ovocnou vôňou, avšak s menej mohutným telom. Združenie výrobcov sa preto rozhodlo všetku produkciu vydať iba v podobe štadardného Barbaresca (v excelentných ročníkoch sú na trh uvádzané aj prísne limitované vína z kategórie Riserva, pochádzajúce z deviatich slávnych vinohradov).

    Ochutnávka Produttori del Barbaresco 2010 DOCG

    Ale teraz už k samotnej ochutnávke vína Barbaresco 2010. Už samotná farba naznačila, že víno má pred sebou ešte pomerne dlhý potenciál. Tmavo rubínová farba je zatiaľ na míle vzdialená od bledej tehlovej farby. Vôňa vína je pri použití správneho degustačného skla vynikajúca. Zdatnejší ochutnávači pri nej môžu stráviť dlhšiu chvíľku a pokúsiť sa identifikovať všetko to nádherné ovocie. Chuť vína nadchne priaznivcov tanických vín. Rovnako ako v prípade vína Rocca Guicciarda sú taníny skutočne zamatové a podporuje ich výrazná, no rovnako príjemná kyselina. Ovocné tóny sa pomaly začínajú prebúdzať, no v plnej sile sa prejavia až o niekoľko rokov. Robert Parker pred časom vyhlásil, že výrobné štandardy a postupy v združení Produttori del Barbaresco sú jedny z najvyšších na svete. Toto krásne a prístupné víno ich dokonale ilustruje.

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Rocca Guicciarda – harmonické Chianti od Baróna Ricasoliho

    Rocca Guicciarda bola vždy dôležitá usadlosť vo vlastníctve vinárstva Barone Ricasoli. Dodnes je zdrojom populárneho vína z kategórie Riserva, ktoré sa teší obľube nielen u priaznivcov vín z oblasti Chianti Classico, ale aj v gastronomických kruhoch. Víno dodržiava recept moderného Chianti, ktoré definoval enológ a významný štátnik Bettino Ricasoli (80% Sangiovese, 15% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon). Pred pár dňami som degustoval vzorku z výborného ročníka 2010.

    Víno by som jedným slovom charakterizoval ako harmonické. Po naliatí do pohára ohromí svojou nádhernou rubínovo červenou farbou, podobne ako pred časom Rosso di Montalcino od Biondi-Santi. Ďalšou veľmi príjemnou vlastnosťou vína je jeho vôňa. Rocca Guicciarda ukazuje svoj príjemný charakter v podobe viacerých vôní ihneď po otvorení. Po miernom prevzdušnení sa vo vôni objavujú veľmi pekné vanilkové tóny.

    Barone Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva Degust

    Chuť vína je – jedným slovom harmonická. Ovocné tóny sa zatiaľ držia v úzadí a hlavnú rolu hrajú nádherné zamatové taníny. Víno je v tejto fáze naozaj vhodné kombinovať s ľahkými mäsovými pokrmami alebo cestovinami. Treba však podotknúť, že víno je stále len na začiatku obdobia svojej najlepšej kondície. Uznávaný someliér Antonio Galloni ho stanovil na roky 2013 – 2022. Robert Parker pred časom veľmi pozitívne hodnotil novší ročník 2011, ktorý sa práve dostáva do predaja. Ten si budú môcť priaznivci vín Chianti Classico vychutnávať do roku 2023.

    Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva je harmonické, možno trochu tajomné, hĺbavé a dostupné víno, ktoré môžete objavovať a vychutnávať najbližších 6 – 7 rokov.

    Hodnotenia (2010): Antonio Galloni – 91/100, James Suckling – 90/100, Wine Spectator – 89/100

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

  • Žiadne Vašutoviny! Predávame len skvelé vína

    Vašutovina = tekutina zväčša červenej farby, ktorú istý herec prezentuje ako „kvalitné francúzske víno“.

    Ľudia, ktorí ma osobne poznajú, sa možno pousmejú, ale vyhlásim o sebe, že som optimista. Verím, že aj veci a situácie málo pravdepodobné, sa môžu udiať a dopadnúť podľa mojich predstáv. Rovnako optimisticky som pristupoval aj k ponuke istého obchodného reťazca, ktorý každú jeseň láka ľudí prostredníctvom známeho českého herca na „kvalitné francúzske vína“. Už po prvej časovo ohraničenej kampani sa z radov vínnych kritikov, someliérov a bloggerov najmä na samotnú kvalitu vín vzniesla vlna kritiky. No stále platí, že lepšie je raz skúsiť, ako sto krát prečítať. Preto som si v rámci poslednej kampane kúpil dve vzorky.

    v-l-blog

    O chuti samotných vín nemám čo napísať. Napriek optimistickému prístupu a úpornej snahe som na nich nevedel nájsť nič pozitívne. Za pomerne „veľké peniaze“ som si kúpil produkty, ktoré nespĺňajú nič, čo od dobrého vína očakávam.

    • Chcem totiž vedieť, odkiaľ víno pochádza. Poloha vinohradu, zloženie pôdy, podnebie – inými slovami terroir a jeho ovládnutie tvorí základný kameň výnimočného vína.
    • Chcem vedieť, čo vlastne pijem. Vágna informácia o tom, že víno z oblasti Bordeaux sa skladá z odrôd Cabernet Sauvignon a Merlot, jednoducho nestačí. Chcem a potrebujem vedieť, ktorá z týchto odrôd je vo víne dominantná.
    • Ak nájdem víno, ktoré mi chutí, tak si ho chcem kúpiť kedykoľvek, nie len raz. Som si istý, že vína z reťazca, s ktorými som mal tú česť, už nikdy v živote neuvidím.
    • Kvalitné Bordeaux časom vyzrieva. Nechcem mať naservírované víno, ktoré je napriek mladému veku už dávno za svojim zenitom a ktorému zostala iba nepríjemná chuť trieslovín.
    • A keď si už plánujem priplatiť za kvalitné víno, chcem vedieť, čo si o ňom myslia aj povolanejší ľudia. Pod rúškom tajnosti do tejto ponuky dostane vždy jedno – dve vína, ktoré skutočne existujú. Pre zvyšok ponuky by ste u svetoznámych someliérov márne hľadali slovné, či bodové hodnotenia.

    Kritizovať je nesmierne jednoduché. Nájsť kvalitnú a cenovo dostupnú alternatívu je už náročnejšie. Našu ponuku sme v uplynulých dňoch rozšírili o ďalšie vína, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

    Château Bellegrave – v prvotriednej spoločnosti

    Usadlosť Château Bellegrave môžeme označiť za malý klenot. Vinica o rozlohe 8,3 hektára sa nachádza v južnej časti obce Pauillac. Za susedov má skutočne vybranú spoločnosť – svetoznáme vinárstva Château Lynch Bages, Pichon-Longueville a aj absolútnu superstar celého Bordeaux – Château Latour. Ludovic a Julien Meffre každoročne produkujú víno postavené na odrode Cabernet Sauvignon.

    „Myslíme si, že Pauillac je zasľúbená zem tejto odrody. Práve tu sa najlepšie prejavujú jej silné stránky a elegancia. Každý rok preto používame kombináciu najmodernejších a tradičných metód, aby sme z terroiru Bellegrave vyťažili maximum.“

    Kvalita terroiru a príkladná starostlivosť o vinohrad prinášajú aj svoje výsledky. Vína Bellegrave každoročne získavajú pozitívne hodnotenia popredných svetových someliérov a boli zaradené do obnovenej klasifikácie „Cru Bourgeois“. Záujemci si toto víno môžu kúpiť aj vo forme opcie v kampani En Primeur – za zvýhodnenú cenu ešte pred nafľašovaním. K tomuto zoznamu výhod pridáme ešte možnosť uložiť víno na dlhšie vyzrievanie a veľmi priaznivú cenu. Myslím, že jednu fľašu Bellegrave si milovník odrody Cabernet Sauvignon zamiluje oveľa viac, ako tri fľaše „kvalitných francúzskych vín.“

    Naudin-Ferrand – poctivá práca vo vinohrade ako základ

    Burgundsko je domovom krásnych, no zároveň delikátnych vín z odrôd Chardonnay a Rulandské modré (Pinot Noir). Vyprodukované množstvá fliaš sú výrazne nižšie ako v oblasti Bordeaux. Aj celková filozofia delenia je výrazne odlišná – v Burgundsku je chráneným označením pôvodu samotný vinohrad, ktorý má zvyčajne viac ako jedného majiteľa. Výrobca alebo obchodník s vínom (négociant) môže vyrábať štyri kategórie vín – regionálne, označené jednoducho „Bourgogne“, víno pochádzajúcich z vyznačenej obce („village“), víno z prestížnych vinohradov kategórie Premier Cru alebo zberateľské klenoty z vinohradov „Grand Cru“.

    Domaine Naudin-Ferrand | Najlepšie-Vína.Sk

    Malé vinárstvo Domaine Naudin-Ferrand vzniklo v polovici 19. Storočia. V súčasnosti má vo svojom vlastníctve vinohrady o rozlohe 22 hektárov – vrátane vzácnych pozemkov v Aloxe, Échezeaux alebo Nuits Saint Georges. Tím pod vedením pani Claire Naudin prijal za svoju filozofiu poctivú každodennú prácu vo vinohrade. Pri spracovaní kvalitne dopestovaného viniča nepoužíva žiadne kvasinky či enzýmy. Z tohto malého vinárstva sme naskladnili prvých pár fliaš kategórie „villages“ a jednu špecialitu – víno z dnes málo používanej bielej odrody Aligoté.

    Dve exkluzívne vína z Bordeaux

    V predvianočnom čase sme sa rozhodli zaobstarať aj dve exkluzívne vína z Bordeaux. Château Smith Haut LafitteBeychevelle sú svetoznáme a žiadané vína. Dopyt po týchto vínach ilustruje aj neoficiálne aktualizované vydanie Klasifikácie Bordeaux z roku 1855, ktoré vydala londýnska burza Liv-Ex. K dlhovekým vínam Biondi-Santi Brunello di Montalcino, Barone Ricasoli Castello di Brolio či výnimočnému La Mission Haut-Brion sme pridali ďalšie vína, s ktorými môžete osláviť Vianoce 2024, 2034, 2044….

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, bookmark” class=”” icon_type=”” ]

  • Chateau La Canorgue Rouge 2010 - Chateau La Canorgue Blanc 2012 Luberon AOC Provence Ochutnávka

    Pohoda z Provence – ochutnávka vín Château La Canorgue

    Ridley Scott patrí medzi mojich obľúbených režisérov. Mnohí ho poznajú ako režiséra kultových sci-fi filmov Votrelec a Blade Runner alebo filmu z čias Rímskej ríše Gladiator. A práve gladiátora Rusella Crowe-a obsadil do svojho žánrovo pomerne netradičného filmu Dobrý ročník.

    [youtube video_id=”0WfVPnbpQz8″ width=”720″ height=”405″ ]

    Film o tom, že v živote moderného a úspešného človeka môžu existovať aj iné veci, ako peniaze, termíny a zástupy mileniek, kritici neprijali s veľkým nadšením. Postupne si však vďaka nádhernému prostrediu juhofrancúzskeho Provence, ktoré je ešte umocnené Scottovou majstrovskou kamerou a akejsi filozofickej charizme, získal mnohých priaznivcov. Dobrý ročník určite patrí medzi filmy, ktoré si radi pozriete po úspešnom pracovnom dni s pohárom vína v ruke.

    Zaujímavosťou filmu Dobrý ročník je, že sa natáčal v skutočnom provensálskom vinárstve – Château La Canorgue, ktorého vína sa objavili aj v samotnom filme. V tomto krátkom článku vám prinášame pár poznámok z ochutnávky dvoch vín – Château La Canorgue Rouge 2010Château La Canorgue Blanc 2012.

    Pri otváraní fľaše červeného vína La Canorgue Rouge z ročníku 2010 sa mi, chtiac-nechtiac, vynorili hlášky z filmu. V ňom totiž malo víno „buket mokrého psa“ a chuť takú zlú, že by „na etiketu mali kresliť lebku s prekríženými hnátmi“. Skutočnosť ale bola diametrálne odlišná.

    Chateau La Canorgue Rouge 2010 Luberon AOC Provence TastingAk by som mal toto víno charakterizovať jedným slovom, bola by to „jemnosť“. Víno je priehľadné a má peknú rubínovo červenú farbu. Intenzita vône je príjemná a nesie sa v znamení červeného ovocia. Chuť je jemná, vyvážená, plná ovocia a typická pre odrody Syrah a Grenache. Oproti iným vínam z týchto odrôd obsahuje víno La Canorgue Rouge menšie množstvo alkoholu, ktorého úroveň je 13,5%. Menšie množstvo alkoholu opäť podporuje jemnú, vyváženú chuť. Jemnú chuť vína podčiarkujú aj hebké triesloviny. Z tohto červeného vína nemusia mať obavu ani začiatočníci – ide o pohodové a príjemne pitné červené víno z Luberonu.

    Chateau La Canorgue Blanc 2012 Luberon AOC Provence TastingBiele víno La Canorgue Blanc z ročníka 2012, zložené zo štyroch Provensálskych odrôd Clairette, Bourbolenc, Rouseanne a Marsanne, má číru svetložltú farbu. Vôňa je intenzívna a nesie sa v znamení hrušiek a citrusového ovocia. Ľahkú ovocnú chuť v závere dopĺňa intenzívna, no zároveň príjemná kyselina. Aj v tomto prípade ide o príjemné a vďaka zaujímavej kyseline v závere aj intenzívne biele víno, ktoré si určite zaslúži vašu pozornosť.

    [share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, bookmark” class=”” icon_type=”” ]

Košík

loader
Top