web analytics

PRODUTTORI DEL BARBARESCO

“Produttori del Barbaresco je niečo viac ako vinárstvo – je to spôsob života. Vzniklo vďaka vízii kňaza v malej dedinke. Je to spolupráca medzi priateľmi a rodinami, ktorí pochopili, že spolu dokážu oveľa viac, ako každý sám.”

Združenie producentov vína z obce Barbaresco bolo prvý krát vytvorené v roku 1894. V tomto roku riaditeľ Enologického inštitútu a obyvateľ Barbaresca Domizio Cavazza prvý krát spojil deviatich vlastníkov vinohradov, aby spoločne vyrábali víno. Cavazza si dobre uvedomoval rozdiely medzi jednotlivými vinohradmi. Názvy vinohradov sa tak po prvý krát v histórii obce Barbaresco objavili na etiketách vín. Združenie bolo zrušené po nástupe fašistov k moci v 20. Rokoch 20. Storočia.

V roku 1958 však bola idea spoločnej výroby vína obnovená miestnym kňazom Donom Fiorinom Marengom. Obnovené združenie výrobcov malo 19 členov a prvé tri ročníky sa vyrobili v pivnici pod miestnym kostolom. Postupne bolo na druhej strane námestia vybudované sídlo združenia, v ktorom sa víno vyrába dodnes. V súčasnosti má združenie producentov vína Produttori del Barbaresco 51 členov a obhospodaruje vinohrady o rozlohe 100 hektárov. Vína sa vyrábajú výhradne z odrody Nebbiolo. Zanietenosť a odhodlanosť rodín vyrábať víno najvyššej kvality pred časom ocenil aj svetoznámy vínny kritik Robert Parker: “Výroba vína v Produttori del Barbaresco je vzorom pre ostatné družstvá a združenia. Ich štandardy a výrobné postupy sú jedny z najlepších na svete.”

V štandardných ročníkoch sa vyrába zvyčajne iba jedno víno pod názvom Barbaresco a jedno odrodové víno Nebbiolo Langhe. Vo výnimočných ročníkoch sú na trh uvádzané aj prísne limitované vína Barbaresco Riserva z individuálnych vinohradov Asili, Muncagota, Montefico, Montestefano, Ovello, Pajé, Pora, Rabajá a Rio Sordo. Tieto vinohrady majú bohatú históriu kultivácie odrody Nebbiolo. Počty vyrobených fliaš, ako aj vlastníci vinohradov sú vyznačené na etiketách. V združení Produttori del Barbaresco sa zvyčajne vyrobí do 550 000 fliaš ročne. Zhruba 50% produkcie je použitých na výrobu vína Barbaresco, 30% na výrobu Barbaresco Riserva a 20% na výrobu vína Nebbiolo Langhe.