BRUNELLO DI MONTALCINO
ÚVOD | PONUKA VÍN | KRÁTKA HISTÓRIA | TRADÍCIE VERZUS MODERNA | ČO MôŽE BYŤ BRUNELLO DI MONTALCINO
Brunello di Montalcino je ikonické víno pochádzajúce z malého toskánskeho mestečka Montalcino. V priebehu pár desaťročí sa zmenilo z málo známeho a záhadami opradeného vína na jedno z navyhľadávanejších vín sveta. Pritom ešte v 60. rokoch 20. storočia ho vyrábalo iba 11 producentov. V súčasnosti ich je viac ako 200. Medzi najznámejších a najúspešnejších výrobcov týchto pozoruhodných vín patria vinárstva Biondi-Santi, Fattoria dei Barbi, Castello Banfi, Marchesi Frescobaldi, Gianfranco Soldera, Salvioni, Poggio Antico, Cassanova di Neri, plne organické vinárstvo Col d’Orcia či Siro Pacenti.
Brunello di Montalcino – krátka história
Počiatky tohto slávneho vína siahajú do polovice 19. storočia. V roku 1869 sa na miestnej výstave prvý krát objavilo víno s názvom “Brunello”. V tomto období miestny farmár Clemente Santi izoloval miestny klon odrody Sangiovese, ktorý bol vhodný na obzvlášť dlhé vyzrievanie. V roku 1888 jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi predstavil prvú modernú verziu vína “Brunello di Montalcino”, ktoré pred uvedením na trh vyzrievalo desať rokov vo veľkých dubových sudoch. Vzniklo tak nielen jedno z najslávnejších vinárstiev sveta, ale aj jedno z najslávnejších červených vín vôbec. A tak, ako v minulosti, aj dnes je toto slávne víno vyrábané výhradne z odrody Sangiovese.
Do konca 2. svetovej vojny bola rodina Biondi-Santi jedinou, ktorá víno Brunello di Montalcino vyrábala komerčne. Na trh boli pritom uvedené iba štyri ročníky. Nie je teda divu, že toto víno bolo považované za jedno z najvzácnejších a najdrahších talianskych vín. Úspechy vinárstiev Biondi Santi a neskôr aj Fattoria dei Barbi postupne prilákali ďalších. V roku 1966 sa stalo jedným z prvých vín, ktoré získalo prívlastok DOC – Denominazione di Origine Controllata – chránené označenie pôvodu. O rok neskôr bolo založené konzorcium výrobcov vína Brunello di Montalcino (Consorzio del vino Brunello di Montalcino). V roku 1980 sa stalo vôbec prvým vínom, ktorého pôvod je nielen kontrolovaný, ale aj garantovaný. Bolo totiž zaradené do novozvniknutej najvyššej kategórie DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Brunello di Montalcino – tradície verzus moderna
Pomyselný súboj tradícií a moderných postupov zasiahol aj výrobu vína v Montalcine. Rok čo rok si priaznivci tohto vína môžu vybrať z ponuky tradicionalistov a stále väčšej ponuky vinárstiev, ktoré vyrábajú Brunello di Montalcino moderným spôsobom. Potešiteľné je, že kvalita oboch typov vín je väčšinu posledných rokov veľmi vysoká. Tradičné vína z Montalcina sú vyzrievané vo veľkých sudoch “botti” vyrobených z dubu Slavónskeho. Moderný prístup preferuje použitie malých barikových sudov, podobne ako je to v oblasti Bordeaux. Typickými znakmi vín vyrobených v tradičnom štýle sú vôňa lesa, divokých bobúľ alebo fialiek. Vína sú tanické a majú vysoký obsah kyselín, čo ich predurčuje na dlhé vyzrievanie. Moderné Brunello di Montalcino je jemnejšie, prístupnejšie na pitie v mladom veku. V ich chuti možno identifikovať čierne ríbezle a vanilkové tóny.
Čo môže byť Brunello di Montalcino?
Od 80. rokov sa vyrába aj jeho mladší súrodenec pod názvom Rosso di Montalcino. Aký je rozdiel medzi vínami Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino? Všetko uvádza prehľadná tabuľka:
Brunello di Montalcino D.O.C.G. | Rosso di Montalcino D.O.C. | |
---|---|---|
Oblasť | Mesto Montalcino | Mesto Montalcino |
Odroda | 100% Sangiovese | 100% Sangiovese |
Maximálny výnos na hektár | 8 ton | 9 ton |
Minimálne požiadavky na vyzrievanie | 2 roky v dubových sudoch, 4 mesiace vo fľaši (6 mesiacov pre vína „Riserva“) | Neboli stanovené |
Minimálny obsah alkoholu | 0.125 | 0.12 |
Minimálny obsah kyselín | 5 g/l | 5 g/l |
Minimálny extrakt | 24 g/l | 22 g/l |
Požiadavky na fľašovanie | Na území mesta Montalcino | Na území mesta Montalcino |
Typ fľaše | Bordeaux | Bordeaux |
Uvedenie na trh | 5 rokov po roku zberu (6 rokov v prípade vína „Riserva“) | Od 1. septembra nasledujúceho roku po roku zberu |
Uzákonené | 1967 ako D.O.C., 1.7.1980 ako D.O.C.G. | 25.11.1983 ako D.O.C. |