web analytics

Brunello di Montalcino je ikonické víno pochádzajúce z malého toskánskeho mestečka Montalcino. V priebehu pár desaťročí sa zmenilo z málo známeho a záhadami opradeného vína na jedno z navyhľadávanejších vín sveta. Pritom ešte v 60. rokoch 20. storočia ho vyrábalo iba 11 producentov. V súčasnosti ich je viac ako 200. Medzi najznámejších a najúspešnejších výrobcov týchto pozoruhodných vín patria vinárstva Biondi-Santi, Fattoria dei Barbi, Castello Banfi, Marchesi Frescobaldi, Gianfranco Soldera, Salvioni, Poggio Antico, Cassanova di Neri, plne organické vinárstvo Col d’Orcia či Siro Pacenti.

Brunello di Montalcino – krátka história

Počiatky tohto slávneho vína siahajú do polovice 19. storočia. V roku 1869 sa na miestnej výstave prvý krát objavilo víno s názvom “Brunello”. V tomto období miestny farmár Clemente Santi izoloval miestny klon odrody Sangiovese, ktorý bol vhodný na obzvlášť dlhé vyzrievanie. V roku 1888 jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi predstavil prvú modernú verziu vína “Brunello di Montalcino”, ktoré pred uvedením na trh vyzrievalo desať rokov vo veľkých dubových sudoch. Vzniklo tak nielen jedno z najslávnejších vinárstiev sveta, ale aj jedno z najslávnejších červených vín vôbec. A tak, ako v minulosti, aj dnes je toto slávne víno vyrábané výhradne z odrody Sangiovese.

Do konca 2. svetovej vojny bola rodina Biondi-Santi jedinou, ktorá víno Brunello di Montalcino vyrábala komerčne. Na trh boli pritom uvedené iba štyri ročníky. Nie je teda divu, že toto víno bolo považované za jedno z najvzácnejších a najdrahších talianskych vín. Úspechy vinárstiev Biondi Santi a neskôr aj Fattoria dei Barbi postupne prilákali ďalších. V roku 1966 sa stalo jedným z prvých vín, ktoré získalo prívlastok DOC – Denominazione di Origine Controllata – chránené označenie pôvodu. O rok neskôr bolo založené konzorcium výrobcov vína Brunello di Montalcino (Consorzio del vino Brunello di Montalcino). V roku 1980 sa stalo vôbec prvým vínom, ktorého pôvod je nielen kontrolovaný, ale aj garantovaný. Bolo totiž zaradené do novozvniknutej najvyššej kategórie DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Brunello di Montalcino – tradície verzus moderna

Pomyselný súboj tradícií a moderných postupov zasiahol aj výrobu vína v Montalcine. Rok čo rok si priaznivci tohto vína môžu vybrať z ponuky tradicionalistov a stále väčšej ponuky vinárstiev, ktoré vyrábajú Brunello di Montalcino moderným spôsobom. Potešiteľné je, že kvalita oboch typov vín je väčšinu posledných rokov veľmi vysoká. Tradičné vína z Montalcina sú vyzrievané vo veľkých sudoch “botti” vyrobených z dubu Slavónskeho. Moderný prístup preferuje použitie malých barikových sudov, podobne ako je to v oblasti Bordeaux. Typickými znakmi vín vyrobených v tradičnom štýle sú vôňa lesa, divokých bobúľ alebo fialiek. Vína sú tanické a majú vysoký obsah kyselín, čo ich predurčuje na dlhé vyzrievanie. Moderné Brunello di Montalcino je jemnejšie, prístupnejšie na pitie v mladom veku. V ich chuti možno identifikovať čierne ríbezle a vanilkové tóny.

Čo môže byť Brunello di Montalcino?

Od 80. rokov sa vyrába aj jeho mladší súrodenec pod názvom Rosso di Montalcino. Aký je rozdiel medzi vínami Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino? Všetko uvádza prehľadná tabuľka:

 Brunello di Montalcino D.O.C.G.Rosso di Montalcino D.O.C.
OblasťMesto MontalcinoMesto Montalcino
Odroda100% Sangiovese100% Sangiovese
Maximálny výnos na hektár8 ton9 ton
Minimálne požiadavky na vyzrievanie2 roky v dubových sudoch, 4 mesiace vo fľaši (6 mesiacov pre vína „Riserva“)Neboli stanovené
Minimálny obsah alkoholu0.1250.12
Minimálny obsah kyselín5 g/l5 g/l
Minimálny extrakt24 g/l22 g/l
Požiadavky na fľašovanieNa území mesta MontalcinoNa území mesta Montalcino
Typ fľašeBordeauxBordeaux
Uvedenie na trh5 rokov po roku zberu (6 rokov v prípade vína „Riserva“)Od 1. septembra nasledujúceho roku po roku zberu
Uzákonené 1967 ako D.O.C., 1.7.1980 ako D.O.C.G.25.11.1983 ako D.O.C.