web analytics

Vinitaly 2016: Návšteva u Produttori del Barbaresco

Hala 10, v ktorej boli prezentované vína Piedmontu, v pondelok popoludní praskala vo švíkoch. Pri pultíku stánku Produttori del Barbaresco sme na našu ochutnávku preto čakali dlhé minúty. Napokon k nám pristúpil samotný predseda združenia Aldo Vacca.

„Ročník 2012, ktorý na výstave prezentujeme, je elegantný. Okrem toho môžete ochutnať aj ročník 2013, ktorý príde do predaja koncom roka. Ten je však úplne odlišný. Je omnoho drsnejší v porovnaní s ročníkom 2012. Zo začiatku sme mali veľké problémy s dažďom v apríli a máji. Všetko však zachránili priaznivé podmienky v júni a júli a najmä v septembri, ktorý sa vyznačoval chladnými nocami a teplými dňami,“ zhodnotil v krátkosti podmienky, s ktorými v Barbarescu pracovali pred zhruba troma rokmi.

Po ochutnaní oboch vín môžeme súhlasiť. Ročník 2012 je veľmi elegantný, so stredne plným telom a celkovo príjemnou, vyváženou chuťou. Podľa odhadov vinárstva je možné toto víno uložiť na obdobie do 20 rokov. Ročník 2013 je citeľne iný – agresívny a menej vyvážený. Bude zaujímavé sledovať, ako sa s vekom bude meniť.

Združenie Produttori del Barbaresco je známe najmä svojimi Riservami. Alda Vaccu sme sa preto opýtali, ktorá z „Riserv“ je jeho obľúbená. „Vždy to závisí od konkrétneho ročníka. V poslednej dobe sa prikláňam k vínam z vinohradu Montefico. Je to trochu zvláštne, pretože ako chlapec som vyrastal poblíž vinohradu Ovello.“

Skutočnosť, že 54 rodín v rámci združenia Produttori del Barbaresco je schopné produkovať konzistentne vína najvyššej kvality, je tak trochu manažérskym a vinárskym zázrakom. Aldo Vacca má však jasnú odpoveď na úspech: „Na vašu otázku odpoviem tromi pravidlami, ktorými sa riadime prakticky od vzniku nášho združenia. Prvým bodom je prísna orientácia na výrobu jedného vína. Ak všetku svoju energiu venujete výrobe iba jedného vína, vysoká kvalita sa dosahuje oveľa jednoduchšie. My vyrábame od začiatku iba víno Barbaresco (Nebbiolo) a som nesmierne rád, že naše vína sa vo svete tešia takej obľube.

Druhým bodom je takzvaný 100 percentný záväzok našich členov. Tí musia odovzdať nášmu združeniu všetku svoju produkciu a nemajú dovolené produkovať víno pod svojou vlastnou značkou.

Tretí bod úzko súvisí s druhým a ide o systém platieb, ktoré naši členovia dostávajú. Čím kvalitnejšie hrozno dopestujú, tým viac naši členovia dostanú peňazí. Táto skutočnosť ich motivuje k prvotriednej starostlivosti o vinohrady a úrodu. A čím viac peňazí naši členovia majú, tým sú šťastnejší. Moja rola manažéra združenia je tak výrazne uľahčená. Manažovať šťastných ľudí je v podstate veľmi jednoduché,“ uzavrel s úsmevom Aldo Vacca.

Produttori del Barbaresco v našej ponuke

[show_products per_page=”-1″ pagination=”no” category=”produttori-del-barbaresco” show=”all” orderby=”menu_order” order=”desc” layout=”default” ]

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top