web analytics

Fotografia na titulke: „Piemonte, Italy“ autorky Megan Cole, je upravená a licencovaná podľa CC BY 2.0

Barbaresco je slávne červené víno, ktoré vzniká v oblasti Piedmont výhradne z odrody Nebbiolo. Pestovanie a produkcia prebieha v okolí rovnomennej obce a tiež v obciach Treiso a Neive. Od roku 1966 sa označovalo chráneným označením pôvodu DOC (Denominazione di Origine Controllata) a v roku 1980 bolo jedno z prvých, ktoré bolo povýšené do najvyššej kategórie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). So svojim ešte slávnejším susedom – vínom Barolo, zdieľa mnoho spoločného. No napriek geografickej blízkosti týchto regiónov sú tieto dve vína z odrody Nebbiolo pomerne odlišné.

Krátka história

Za vznik samostatnej apelácie sa univerzálne považuje rok 1894, kedy v rovnomennej dedine vznikla miestna Cantina Sociale. Dnes je táto inštitúcia známa ako Produttori del Barbaresco. Miestny enológ Domizio Cavazza vtedy spojil úsilie deviatich lokálnych producentov a názov obec sa prvý krát objavil na etikete vína. Dovtedy sa dopestovaná úroda zvykla predávať do neďalekej oblasti Barolo. Výraznejší rozmach oblasti však spomalila prvá svetová vojna, Cavazzova smrť a nástup fašistického režimu, ktorý miestne družstvo zrušil.

Začiatkom 50. rokov 20. storočia došlo k obnoveniu družstva výrobcov a vznikla tak moderná podoba Združenia výrobcov. Popri “družstevníkoch” sa ku slovu začala hlásiť aj mladá generácia miestnych vinárov, vrátane mien ako Bruno Giacosa alebo Angelo Gaja. Okrem nich sa postupne presadilo aj množstvo malých výrobcov. Výnimočnosť niektorých vinohradov si okrem výrobcov začali všímať aj vínni kritici a someliéri. V 60. rokoch 20. storočia prebehol prvý pokus o vytvorenie klasifikácie vinohradov po vzore Burgundska. Jeden z prvých takýchto zoznamov vytvoril vínny kritik Luigi Veronelli. K najznámejším vinohradom dodnes patria Asilli, Montefico, Montestefano, Santo Stefano, alebo Rabajá.

Čo môže byť Barbaresco?

Rovnako ako pri iných typoch vín s chráneným označením pôvodu musia byť pre použitie názvu Barbaresco splnené viaceré podmienky. Prvoradým je výhradné použitie odrody Nebbiolo z certifikovaných vinohradov. Požiadavky na vyzrievanie sa mierne odlišujú v prípade štandardných vín a vín kategórie “Riserva”. Pri oboch je však povinnosťou vyzrievanie po určitý čas v drevených sudoch. Pravidlá pre výrobu, ktoré stanovilo Konzorcium výrobcov, uvádza prehľadná tabuľka:

 Barbaresco DOCGBarbaresco "Riserva" DOCG
Odroda100% Nebbiolo100% Nebbiolo
Maximálny výnos na hektár8 ton8 ton
Minimálna doba vyzrievana26 mesiacov, z toho 9 v dubových sudoch50 mesiacov, z toho 9 v dubových sudoch
Minimálny obsah alkoholu12,5%12,5%
Uvedenie na trhOd 1. januára tretieho roka po zbere révyOd 1. januára piateho roka po zbere révy

Štýly vína

Štýl tohto vína sa môže odlišovať nielen v závislosti od samotného vinohradu, ale aj od metód a postupov samotného výrobcu vína. Mnohí výrobcovia tvoria vína, ktoré rešpektujú miestny terroir. Vyzrievanie prebieha vo veľkých sudoch z dubu Slavónskeho. V mladosti sú pomerne drsné. Po pár rokoch dochádza k výraznému zlepšeniu a vína je možné nielen príjemne konzumovať, ale ponúkajú aj možnosť ďalšieho vyzrievania. V najlepších ročníkoch dokážu vyzrievať aj desiatky rokov. Iní výrobcovia zasa používajú malé barikové sudy, ktoré prispievajú k výraznejšej chuti a prístupnosti bez nutnosti dlhodobého vyzrievania.