web analytics

Rocca Guicciarda – harmonické Chianti od Baróna Ricasoliho

Rocca Guicciarda bola vždy dôležitá usadlosť vo vlastníctve vinárstva Barone Ricasoli. Dodnes je zdrojom populárneho vína z kategórie Riserva, ktoré sa teší obľube nielen u priaznivcov vín z oblasti Chianti Classico, ale aj v gastronomických kruhoch. Víno dodržiava recept moderného Chianti, ktoré definoval enológ a významný štátnik Bettino Ricasoli (80% Sangiovese, 15% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon). Pred pár dňami som degustoval vzorku z výborného ročníka 2010.

Víno by som jedným slovom charakterizoval ako harmonické. Po naliatí do pohára ohromí svojou nádhernou rubínovo červenou farbou, podobne ako pred časom Rosso di Montalcino od Biondi-Santi. Ďalšou veľmi príjemnou vlastnosťou vína je jeho vôňa. Rocca Guicciarda ukazuje svoj príjemný charakter v podobe viacerých vôní ihneď po otvorení. Po miernom prevzdušnení sa vo vôni objavujú veľmi pekné vanilkové tóny.

Barone Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva Degust

Chuť vína je – jedným slovom harmonická. Ovocné tóny sa zatiaľ držia v úzadí a hlavnú rolu hrajú nádherné zamatové taníny. Víno je v tejto fáze naozaj vhodné kombinovať s ľahkými mäsovými pokrmami alebo cestovinami. Treba však podotknúť, že víno je stále len na začiatku obdobia svojej najlepšej kondície. Uznávaný someliér Antonio Galloni ho stanovil na roky 2013 – 2022. Robert Parker pred časom veľmi pozitívne hodnotil novší ročník 2011, ktorý sa práve dostáva do predaja. Ten si budú môcť priaznivci vín Chianti Classico vychutnávať do roku 2023.

Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva je harmonické, možno trochu tajomné, hĺbavé a dostupné víno, ktoré môžete objavovať a vychutnávať najbližších 6 – 7 rokov.

Hodnotenia (2010): Antonio Galloni – 91/100, James Suckling – 90/100, Wine Spectator – 89/100

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top