Víno vyrobené zo špecifickej odrody, potenciál pre dlhodobé vyzrievanie, každoročne vysoké hodnotenia popredných svetových someliérov a skvelé ceny vďaka unikátnej spolupráci piatich desiatok vinárskych rodín. Vína združenia výrobcov Produttori del Barbaresco sú skutočnou rozprávkou v pohári každého milovníka vín. V úzkom kruhu priateľov sme počas víkendu degustovali fľašu Barbaresca z ročníka 2010.
Oblasť Piedmont, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti Talianska, je domovom dvoch svetoznámych vín – Barolo a Barbaresco. Obe vína sa vyrábajú v rovnomenných obciach z odrody Nebbiolo, ktorá sa označuje aj ako taliansky Pinot Noir. Rovnako ako svetoznáma odroda z Burgundska, aj vína z odrody Nebbiolo sú často označované ako vína kráľov. Naznačuje to aj samotný názov odrody – nobile (aristokratický). Druhá interpretácia názvu Nebbiolo je “hmla”, ktorá je charakteristická pre obdobie zberu. Ten zvyčajne v Piedmonte prebieha v druhej polovici októbra. Vína z odrody Nebbiolo sú v mladosti výrazne tanické a dlhodobým vyzrievaním vo fľaši sa zvýrazňujú malinové, čerešňové, tabakové a ringlotové tóny. Víno vekom získava typickú bledo červenú tehlovú farbu. Vyzrievanie vín z Barola a Barbaresca môže v excelentných ročníkoch trvať desiatky rokov. Hoci obce Barolo a Barbaresco od seba delí len necelých 20 kilometrov, vína sú pomerne odlišné. Vo všeobecnosti platí, že vína z Barbaresca sú jemnejšie, prístupnejšie a vyzrievajú o niečo skôr ako v obci Barolo.
Ročník 2010 bol prakticky v celom Taliansku označovaný ako excelentný. V oblasti Chianti sa urodili hodnotné vína určené na dlhodobé vyzrievanie a v Montalcine hovoria o skutočne legendárnom ročníku. Rovnaký prívlastok prisudzujú výrobcovia a kritici aj vínam z Barola. V obci Barbaresco to však bol trochu iný príbeh. Vo videu Jamesa Sucklinga ho pekne zosumarizoval Aldo Vacca – riaditeľ Produttori del Barbaresco. Víno doslova prekypuje ovocnou vôňou, avšak s menej mohutným telom. Združenie výrobcov sa preto rozhodlo všetku produkciu vydať iba v podobe štadardného Barbaresca (v excelentných ročníkoch sú na trh uvádzané aj prísne limitované vína z kategórie Riserva, pochádzajúce z deviatich slávnych vinohradov).
Ale teraz už k samotnej ochutnávke vína Barbaresco 2010. Už samotná farba naznačila, že víno má pred sebou ešte pomerne dlhý potenciál. Tmavo rubínová farba je zatiaľ na míle vzdialená od bledej tehlovej farby. Vôňa vína je pri použití správneho degustačného skla vynikajúca. Zdatnejší ochutnávači pri nej môžu stráviť dlhšiu chvíľku a pokúsiť sa identifikovať všetko to nádherné ovocie. Chuť vína nadchne priaznivcov tanických vín. Rovnako ako v prípade vína Rocca Guicciarda sú taníny skutočne zamatové a podporuje ich výrazná, no rovnako príjemná kyselina. Ovocné tóny sa pomaly začínajú prebúdzať, no v plnej sile sa prejavia až o niekoľko rokov. Robert Parker pred časom vyhlásil, že výrobné štandardy a postupy v združení Produttori del Barbaresco sú jedny z najvyšších na svete. Toto krásne a prístupné víno ich dokonale ilustruje.
[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]