web analytics

Francesco Ricasoli: V Chianti vyrábame vína svetovej kvality

Narodil sa v zámku Brolio, no život ho zaviedol až do New Yorku, kde sa stal fotografom. Keď sa už nemohol pozerať, ako jeho rodinné dedičstvo chátra v rukách štátnej správy, investoval obrovské peňažné prostriedky do jeho obnovy. V minulosti sa v jednom z rozhovorov označil len za dirigenta nesmierne talentovaného tímu ľudí. O tom, ako na začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia začínal s obnovou vinárstva, o súčasnosti a zaujímavých vedľajších projektoch nám na výstave Vinitaly 2015 vo Verone porozprávala legenda toskánskeho vinohradníctva – barón FRANCESCO RICASOLI.

Rodinné vinárstvo ste prebrali približne pred dvadsiatimi rokmi. Za ten čas ste uskutočnili viaceré zmeny. Nachádza sa teraz vinárstvo v stave, v akom ste ho chceli mať, alebo je ešte priestor na zlepšenie?

Vaša otázka si vyžaduje komplexnú odpoveď. Keď som v roku 1993 získal späť náš rodinný podnik, jeho majetok, ako aj samotná značka Ricasoli na tom boli veľmi zle. Podnik bol na pokraji bankrotu a ja som išiel do veľkého rizika. Na obnovu bolo potrebné investovať veľké množstvo finančných prostriedkov. Zámok Brolio je však neuveriteľné, magické miesto, ktoré v minulosti zohralo veľmi významnú úlohu pri tvorbe moderných vín Chianti. Toto riziko som bol ochotný podstúpiť.

Našu pozornosť sme okamžite obrátili na vinohrady a začali sme s intenzívnym programom obnovy. Vinohrady boli totiž v zlom stave. V minulosti im nebola venovaná patričná starostlivosť a boli príliš staré. Každý rok sme nanovo vysadili časti vinohradov, najmä odrodou Sangiovese. Obnova našich vinohradov trvala takmer dvadsať rokov. Všetky plánované zmeny sme ešte nestihli uskutočniť, ale v podstate všetky vinohrady sú dnes už obnovené.

Hovorí sa, že pri kvalitných červených vínach, akými sú aj vína Chianti Classico, tvorí 80 percent úspechu kvalita vinohradu a práca v ňom, nie následná práca v pivnici. Keď na zámku privítame návštevníkov, poviem im, aby zašli aj do vinohradov. Môžu tak lepšie pochopiť, akú starostlivosť venujeme našim vinohradom. Dokonca aj v zimných mesiacoch je možné vidieť, ako sa staráme o našu budúcu úrodu. Z tejto starostlivosti je potom možné predpovedať, aké kvalitné bude budúce víno. Práca v našich pivniciach sa takmer neodlišuje od iných vinárstiev. Okrem znalostí a kvalitnej úrody potrebujete aj správne technické vybavenie. To však vnímam ako prostriedok na minimalizáciu nedostatkov vo víne, nie na dramatické vylepšenie jeho kvality.

Toto je moja filozofia. Rešpektovať danosti kraja. Byť pokorný a trpezlivý, pretože výroba kvalitných vín s charakterom a vlastnou „osobnosťou“ nie je beh na krátke trate. Tohto som sa držal pri zmenách, ktoré som po prevzatí podniku zatiaľ uskutočnil.

Francesco Ricasoli - Vinitaly 2015

Pri mene Ricasoli je potrebné vnímať aj bohatú rodinnú históriu. Vaša rodina vlastnila zámok Brolio od roku 1141. Práve tam váš predok Bettino Ricasoli definoval novú, modernú podobu vín Chianti, ktoré by mohli súperiť aj s vínami z oblasti Bordeaux. Myslíte si, že sa vínam z Chianti podarilo dosiahnuť túto métu?

Môj predok Bettino bol v očiach vtedajšej spoločnosti vnímaný ako modernista. Je tvorcom modernej podoby vín Chianti, ktorého základ tvorí odroda Sangiovese. Môžeme teda povedať, že zmenil vtedy zaužívanú tradíciu. Podľa môjho názoru je dobré, ak tradície prejdú určitou zmenou. Vy a ja sa síce riadime tradíciami, tie sa ale môžu istým spôsobom odlišovať od tradícii, ktoré uznávali naši predkovia. Z pohľadu zachovania tradícií je ale najdôležitejšie to, že aj dnes pracujeme hlavne s odrodou Sangiovese. Tá sa ukázala byť ako „dobrá tradícia“ a dodáva našim vínam jedinečnosť.

V oblasti Bordeaux, ktorú ste spomenuli, taktiež používajú tradičné odrody a čerpajú z bohatých skúseností, ktoré nadobudli ich pestovaním. V Burgundsku sa najviac darí odrodám Pinot Noir a Chardonnay. V Piedmonte majú poklad v podobe odrody Nebbiolo. V Toskánsku máme typickú odrodu Sangiovese. Táto odroda v kombinácii s našim terroirom vytvára vína, ktoré majú nezameniteľný charakter. Dnes sa nebojím tvrdiť, že v Chianti vyrábame vína svetovej kvality.

Nedávno bola predstavená nová kategória vín Chianti Classico Gran Selezione. Niektorí kritici ňou ale neboli príliš nadšení. Ako vnímate túto novú kategóriu vy?

Kategória Gran Selezione je istou, nazvime to „priehradkou“, kam môžete zaradiť len tie najlepšie vína. Pod ňou sa nachádza kategória Riserva a kategória Chianti Classico je najnižšou v tejto hierarchii. Odpoveď na otázku, prečo vznikla nová kategória, je veľmi jednoduchá. V posledných dvadsiatich rokoch došlo v oblasti Chianti Classico k dramatickému nárastu produkcie kvalitných vín. Ako som už povedal, kvalita súčasných vín je neporovnateľne vyššia ako tých, ktoré sa vyrábali v minulosti. Preto vznikla potreba odlíšiť výrobcov, ktorí dlhodobo produkujú vysoko kvalitné vína.

Samozrejme, všetko sa dá nejakým spôsobom skritizovať. Taktiež je pravda, že v každej klasifikácii sa nájdu aj horšie vína. Osobne ale nepovažujem za škandalózne, že sa pre popredných výrobcov vytvorila samostatná kategória, aby sa viditeľne odlíšili od zvyšných výrobcov.

Na výstave Vinitaly prezentujete aj nové projekty Barone Ricasoli z iných oblastí Toskánska. Skúste ich v krátkosti charakterizovať.

Naše nové projekty sú z Montalcina a Bolgheri.  Vína vznikli v kooperácii s miestnymi výrobcami. Nemôžem teda povedať, že z našej strany ide o skutočne významné a rozsiahle investície. Tieto vína vyrábame s našimi priateľmi z týchto apelácií, ktorí sú stotožnení s našou filozofiou pestovania viniča a výroby vína. Víno Brunello di Montalcino „Torre della Trappola“ a vína z Bolgheri v podobe Bolgheri a Bolgheri Superiore „Astuto“ vznikajú vo veľmi obmedzenom množstve. Vnímame ich ako zaujímavosť, ktorú môžu naši distribútori v Taliansku a v zahraničí ponúknuť svojim klientom. Aj tieto vína sú však dobrým spôsobom na získavanie nových skúseností a obohatenie našich vedomostí o výrobe vína.

Krátke hodnotenie degustácie veľkej vzorky vín Barone Ricasoli z výstavy Vinitaly 2015, vrátane ochutnávky vín z nových projektov, prinesieme v druhej časti reportáže.

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top