web analytics

Vinitaly 2015: Ako chutí deväť vín od Barone Ricasoli

Počas výstavy Vinitaly 2015 som v stánku Barone Ricasoli zažil dva nezabudnuteľné zážitky. Prvým z nich bol rozhovor s Francescom Ricasolim, ktorý nájdete v prvej časti reportáže z tohto sviatku milovníkov vína. Ešte predtým som však v spoločnosti zástupcu Barone Ricasoli ochutnal deväť vín, vrátane troch nových špeciálnych projektov v podobe vína Brunello di Montalcino a dvojice vín z Bolgheri.

Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva DOCG 2012 – prvé víno od Barone Ricasoli, ktoré som ochutnal na výstave Vinitaly. „Rocce“ sme sa už venovali aj v samostatnom degustačnom článku v závere minulého roka. Aj pre ročník 2012 platí, že ide o poctivé a pekné Chianti Classico z kategórie Riserva s peknými zamatovými tanínmi. Víno Rocca Guicciarda z oceňovaného ročníka 2010 si môžete objednať v našom e-shope.

Brolio Chianti Classico Riserva DOCG 2011 – Víno ktoré je veľmi podobné Riserve Rocca Guicciarda. Aj menej skúsený degustátor však odhalí isté rozdiely medzi týmito vínami. Vo víne Rocca Guicciarda prevládajú skôr pekné taníny a ovocné tóny sa držia mierne v úzadí. V tomto víne sú roly obrátené. Ovocné tóny sú mierne dominantnejšie ako taníny. Zástupca vinárstva, ktorý sa mi počas degustácie venoval, charakterizoval tieto dve vína ako „tradičné verzus moderné“. Brolio Riserva je teda pekné Chianti Classico s moderným nádychom.

Barone Ricasoli Vinitaly 2015 Grand Crus Colledila

Colledilà Chianti Classico Riserva DOCG Gran Selezione 2011 – ak existuje niečo, čím sa pri hektickej ochutnávke na medzinárodnej výstave dostanete do Neba, dosiahnete stav Nirvány alebo zaklopete na brány Šangri-La, je to toto víno. Po vínach z Montalcina je to zrejme najdokonalejšie stelesnenie 100%-ného Sangiovese. Fantastická porcia ovocia ako vo vôni, tak v chuti. K tomu jedna z najkrajších etikiet na svete. Pre mňa absolútny vrchol ochutnávky u Barone Ricasoli. Tento poklad z rovnako excelentného ročníka 2010 nájdete v našej ponuke.

Castello di Brolio Chianti Classico Riserva DOCG Gran Selezione 2011 – vlajková loď vinárstva bola v roku 2011 opäť zaradená do kategórie Gran Selezione. Hneď po jeho uvedení na trh získalo celý rad ocenení, medzi ktorými sa najviac vynímajú hodnotenia od autorít, akými sú James Suckling (96/100), Gilbert & Gaillard (94/100) alebo Falstaff (93/100). Toto víno však v tomto mladom veku potrebuje na ohodnotenie väčšieho odborníka, akým som ja. Na ochutnávke sa pilo veľmi príjemne. Jeho potenciál sa ale naplno ukáže až po niekoľkých rokoch vyzrievania. Otvárať toto veľké víno v takom mladom veku (rovnako ako nemenej excelentný ročník 2010 z našej ponuky) by bola podľa môjho názoru škoda.

Casalferro IGT 2011 – po ochutnávke prvých dvoch „veľkých vín“ sme sa dostali aj k „supertoskáncovi“ Casalferro. Stopercentný Merlot sa prezentoval zamatovými tanínmi a peknými ovocnými tónmi. Aj v tomto mladom veku ide o veľmi príjemné, nevtieravé víno, ktoré ale má potenciál aj na dlhšie vyzrievanie. Supertoskánca Casalferro z ročníka 2010 si môžete objednať v našom e-shope.

Brunello di Montalcino DOCG „Torre della Trappola“ 2010 – prvé víno z takzvaných „špeciálnych projektov“ ktoré Barone Ricasoli zriadil mimo oblasti Chianti Classico. Víno z hádam najprestížnejšej toskánskej vinohradníckej obce je pomenované podľa usadlosti, ktorá patrila rodine Ricasoli už v roku 1329. Brunello z excelentného ročníka 2010 je druhým v poradí, ktorý vinárstvo uviedlo na trh. Osobne som sa na ochutnávku tohto vína veľmi tešil a musím povedať, že nesklamalo. Torre della Trappola je neuveriteľne harmonické víno s veľmi príjemnou vôňou. V chuti sa striedajú vyvážené a jemné triesloviny a ovocné tóny. Vďaka modernému prístupu k výrobe je toto Brunello veľmi prístupné už v tomto mladom veku. Pre mňa jeden z vrcholov tejto veľkej ochutnávky.

Barone Ricasoli Bolgheri 2013 Brunello di Montalcino 2010 Vinita

Bolgheri DOC 2013 – toto víno sa inšpirovalo úspechom prvého „supertoskánskeho“ vína Sassicaia, ktoré pochádza z rovnakej obce a je založené na francúzskych odrodách Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Dominantnú pozíciu zaujíma Cabernet Sauvignon a víno osloví v prvom rade priaznivcov tejto tanickej odrody. Toto víno získalo na výstave Vinitaly 2015 zlatú medailu za balenie a etiketu.

Bolgheri Superiore DOC „Astuto“ 2012 – Astuto je vyššia úroveň cabernetového projektu z Bolgheri. Telo je oveľa mohutnejšie ako v prípade základného Bolgheri. Víno je temnej červenej farby. Vo vôni a chuti je badať výrazné tóny zeleného lesného ovocia. Astuto je však ešte veľmi mladé víno a prospeje mu dlhší pobyt v peknej pivnici.

Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico DOC 2006 – na záver nasledovala sladká bomba. Musím sa priznať, že sladšie ako polosuché vína mi po jednom pohári spôsobujú glykemický šok a preto sladké vína degustujem minimálne. Toskánske „Vin Santo“ je však vyrobené z iných odrôd v porovnaní s našimi ľadovými alebo slamovými vínami. V tomto prípade sú použité odrody Malvasia del Chianti a červená odroda Sangiovese. Víno je tmavej jantárovej farby. Vo vôni aj chuti sú dominantné medové tóny. Chuť je intenzívna, sladká, no nevtieravá. Som rád, že som mal možnosť ochutnať aj toto, pre mňa netypické víno. Bola to pekná bodka za rozsiahlou degustáciu vín na stánku Barone Ricasoli.

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top