web analytics

Vinitaly 2016: Barone Ricasoli oslavoval 20. ročník vína Casalferro

Návšteva prezentácie vinárstva Barone Ricasoli je na Vinitaly vždy veľkým zážitkom. Minulý rok som ochutnal deväť vín a porozprával sa s majiteľom vinárstva barónom Francescom Ricasolim. Počas Vinitaly 2016 sa našej malej skupinke venoval mladý obchodný manažér vinárstva Andrea Maiolatesi, ktorý predtým pracoval pre významného výrobcu vín z Montalcina. Prezentácia tak bola vedená naozaj profesionálne. Andrea nám tento krát predviedol osem vín vrátane „oslávenca“. Tento rok bol do predaja uvedený jubilejný 20. ročník vína Casalferro so špeciálnou čierno-zlatou etiketou.

barone-ricasoli-vinitaly2016-castello-di-brolio-colledila-casalferro

Torricella Toscana IGT 2015 – biele víno Torricella je spojenie odrôd Chardonnay, Sauvignon Blanc a Malvasia. Ročník 2015, prezentovaný na výstave, bol iba akýmsi prvým „náhľadom“. Víno malo provizórnu etiketu a bolo matné, nefiltrované. Vôňa bola už teraz príjemne komplexná, citrusová, so známkami orechov. Pri otázke o vyzrievacom potenciáli Andrea odpovedal, že v niektorých ročníkoch môže byť Torricella pomerne dlhovekým vínom. Nedávno degustoval vzorku, ktorá bola staršia ako 10 rokov a príjemne ho prekvapila. Obyčajne však svoj vrchol dosahuje do piatich rokov po zbere. V našej ponuke máme ročník 2011, ktorý by teda mohol potešiť priaznivcov vyzretejších bielych vín.

Brolio Bettino Chianti Classico DOCG 2013 – absolútna novinka v portfóliu vinárstva vzdáva hold najvýznamnejšej postave rodinnej histórie – štátnikovi Bettinovi Ricasolimu. Ten v roku 1872 definoval modernú podobu vín z oblasti Chianti. Vo vinárstve sa preto rozhodli vyrobiť víno, ktorým sa čo najviac priblížia pôvodným výrobným postupom, ktoré Bettino po svojom dlhoročnom výskume navrhol. Vo víne dominuje s 90 percentami odroda Sangiovese. Zvyšok tvoria doplnkové odrody Merlot a Abrusco. Víno nebolo filtrované, čo mu dodáva oproti tradičným vínam z portfólia vinárstva jedinečnosť. Brolio Bettino má nádhernú rubínovú farbu. Chuť je vzhľadom na mladý vek veľmi tanická a rovnako tanický je aj dlhý záver. Tmavomodrá etiketa s erbom rodiny Ricasoli sa tak trochu ponáša na etiketu vína Rocca Guicciarda, ktoré sme degustovali ako ďalšie v poradí.

Rocca Guicciarda Chianti Classico DOCG Riserva 2013 – tradičná „Riserva“ strednej kategórie, ktorú sme pred časom degustovali v samostatnom článku, nesklamala ani v ročníku 2013. Jemné, vyvážené, príjemne tanické.

Colledilà Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2013 – víno Colledilà vyrobené výhradne z odrody Sangiovese dopestovanej v rovnomennom vinohrade, má podľa môjho názoru najkrajšiu z klasických etikiet. A ak by som počas minuloročnej ochutnávky ročníka 2011 nesedel, iste by sa mi z neho podlomili nohy. Nádherná ovocná chuť, veľmi jemné, nevtieravé taníny ma jednoducho dostali a Colledilà bola vrcholom minuloročnej ochutnávky u Barone Ricasoli. Tento rok sa však Barone Ricasoli rozhodol prezentovať úplne „čerstvý“ ročník 2013. Je očividné, že toto víno potrebuje ďalší čas na to, aby ukázalo svoju pravú tvár. Ročník 2010 tohto výnimočného vína si môžete objednať tu.

Castello di Brolio Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2012 – už minulý rok som napísal, že na plné docenenie vína Castello di Brolio, ktoré je vlajkovou loďou vinárstva Barone Ricasoli, v takto mladom veku, je potrebný oveľa zdatnejší degustátor, akým som ja. Platí to aj pri ochutnávke vína z ročníka 2012. Víno je rozhodne príjemné na pitie už teraz, na plné rozvinutie jeho chutí mu treba dopriať dlhší čas v pivnici. Dlhovekosť mu predpovedá napríklad Gillbert & Galliard (92/100). Tradične vysoké hodnotenie získalo od Jamesa Sucklinga, ktorý vínu Castello di Brolio 2012 udelil 96 bodov.

Casalferro Toscana IGT 2013 – tohoročná prezentácia Barone Ricasoli na Vinitaly sa niesla v znamení špeciálnej 20. edície vína Casalferro. Prvý krát sa začalo vyrábať v roku 1993. Musím povedať, že špeciálna čierno-zlatá etiketa vínu neskutočne pristane. Nádherná je aj drevená debnička na šesť fliaš s rovnakými motívmi, aké sú na etikete. Andrea poznamenáva, že od budúceho roka bude súčasná, tvarovaná etiketa, nahradená etiketou z ročníka 2013. Motívy však budú, ako doteraz, znázornené na bielom pozadí. Chuť tohto 100%-ného Merlotu je síce jemná a príjemná, dojem z jubilejnej edície však mierne pokazí veľmi krátky záver.

barone-ricasoli-vinitaly2016-casalferro-20-anniversary

Brunello di Montalcino DOCG „Torre della Trappola“ 2011 – slávne víno z Montalcina, ktoré je u Barone Ricasoli zaradené do tzv. „špeciálnych projektov“, bolo druhým vínom, ktoré ma na minuloročnej Vinitaly doslova opantalo. Aby aj nie, keď išlo o slávny ročník 2010, ktorý je podľa mnohých odborníkov najlepším ročníkom v modernej histórii obce. Ročník 2011 celkom určite nedosahuje kvalít ročníka 2010, priaznivcov si však rozhodne nájde. Vôňa vína je intenzívna, ovocná, s džemovými tónmi. Chuť je jemná, no bombastické ovocné tóny ročníka 2010 som hľadal márne. Dominujú intenzívne, no jemné taníny.

barone-ricasoli-vinitaly2016-special-projects

Castello di Brolio Vin Santo del Chianti Classico DOC 2007 – ako sa hovorí – sladká bodka na záver. Aspoň tak tomu bolo počas minuloročnej Vinitaly pri ochutnávke Vin Santo Castello di Brolio. Andrea objasňuje proces výroby tohto vína. Odrody Malvasia a Sangiovese vyzrievajú po dobu 4 – 5 rokov vo veľmi malých dubových sudoch Caratelli. Ich objem je iba 50 litrov. Minuloročné Vin Santo bolo síce sladké, no nebola to typická „cukrová bomba“. Andrea poznamenáva, že Vin Santo z usadlosti Brolio je zrejme „najsuchšie sladké víno“, aké pozná. Pri ročníku 2007 sa objem alkoholu vyšplhal až na závratných 17% a musím povedať, že najmä na chuti je to poznať. Víno je naozaj intenzívne, možno až trochu agresívna a typické medové tóny sa zatiaľ pohybujú v úzadí.

Vína Barone Ricasoli v našej ponuke

[show_products per_page=”-1″ pagination=”no” category=”barone-ricasoli” show=”all” orderby=”menu_order” order=”desc” layout=”default” ]

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top