web analytics

Klasifikácia talianskych vín – čo znamenajú skratky DOCG alebo IGT?

Neviete, čo znamenajú skratky na talianskych fľašiach vína? Je rozdiel vo víne s označením DOCG a IGT? V tomto článku si v krátkosti objasníme klasifikáciu talianskych vín. V roku 1963 bol v Taliansku prijatý zákon, ktorý mal za úlohu chrániť pôvod vín. Tento zákon sa inšpiroval francúzskym systémom AOC, ktorý bol prijatý v roku 1952. Talianske zákony rozdelili vína do troch skupín:

Prvú skupinu tvoria akostné vína produkované v špecifickom regióne (Vini di qualitá prodotti in regione determinata – VQPRD). Do tejto skupiny patria vína z klasifikácii DOCG a DOC.

  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita: vína z tejto klasifikácie musia pochádzať z presne vymedzeného regióu a rovnako v ňom musia byť aj vyrobené. Ďalej musia byť vyrobené stanovenou metódou a spĺňať stanovené kvalitatívne štandardy, ktoré sú zo všetkých klasifikačných úrovní stanovené najprísnejšie. Klasifikácia vín DOCG bola zavedená v roku 1982 po tom, čo viacerí výrobcovia vína a potravinárskych produktov s chráneným označením pôvodu vzniesli námietky, že klasifikácia DOC je udeľovaná príliš voľne. Vína s označením DOCG sú pred fľašovaním úradne kontrolované. Úradne stanovení kontrolóri skúmajú najmä použité odrody, stanovený limit pre hektárové výnosy, zrelosť hrozna pred spracovaním, samotný proces výroby vína a vyzrievanie vyrobeného vína v sudoch a fľašiach. Po nafľašovaní je víno zapečatené očíslovanou ochrannou známkou. Medzi talianske vína s klasifikáciou DOCG patria napríklad Brunello di Montalcino, Chianti, Barbaresco, Barolo, Vino Nobile di Montepulciano a od roku 2009 aj Amarone della Valpolicella.
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata: je menej prísnym variantom klasifikácie DOCG. V súčasnosti najčastejšie používanou klasifikáciou vín s chráneným označením pôvodu. V súčasnosti existuje viac ako 300 lokalít s klasifikáciou DOC. Zákony rovnako ako v prípade úrovne klasifikácie DOCG vymedzujú oblasť pestovania hrozna, povolené odrody, proces výroby vína, ako aj samotný štýl vína. Medzi významné vína s klasifikáciou DOC patria vína z oblasti Bolgheri a vína Rosso di Montalcino alebo Rosso di Montepulciano.

talianske-vina-docg-vdt
Fľaše talianskych vín v malom obchode v centre Cortiny D’Ampezzo s rôznymi klasifikáciami. Z ľava: Gaja Barbaresco (2004) DOCG, Gaja Conteisa (1998) DOC, Antinori Tignanello (1986) Vino da Tavola, Tenuta San Guido Sassicaia (1998) DOC, Biondi Santi Rosso di Montalcino (2004) DOC a Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva (1999) DOCG

Druhú skupinu vín tvoria stolové vína, ktoré z rôznych príčin nemôžu byť zaradené do kategórii DOC alebo DOCG. Ide najmä o kategórie:

  • IGT – Indicazione Geografica Tipica: bola vytvorená v roku 1992 najmä vďaka vzniku takzvaných Super Toskánskych vín. Niektorí výrobcovia sa snažili napodobniť štýl vín z francúzskej oblasti Bordeaux používaním odrôd, ktoré nie sú pre Taliansko typické (najmä Cabernet Sauvignon a Merlot). Za prvé Super Toskánske víno sa vo všeobecnosti považuje víno Sassicaia, vyrábané výrobcom Tenuta San Guido v mestečku Bolgheri. Až do roku 1971 bolo víno z odrôd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc vyrábané iba pre vlastnú spotrebu rodiny Incisa della Rocchetta. V tomto roku bola Sassicaia uvedená do predaja a prakticky okamžite získala celosvetové renomé. Toto svetovo uznávané víno ale muselo byť do roku 1992 označované ako stolové víno vzhľadom na to, že víno bolo vyrobené z odrôd, ktoré sa tradične v Taliansku nepestovali. Od roku 1992 bolo klasifikované pod novo vzniknutou kategóriou IGT a od roku 1994 sa ako jediné talianske víno hrdí vlastným označením pôvodu Sassicaia DOC.
    Hoci je označenie IGT o stupeň nižšie ako označenia DOC a DOCG, vína s touto klasifikáciou sú zväčša svetovo uznávané vína s moderným duchom.
  • Vino da Tavola – Stolové víno: ide zvyčajne o vína nižšej kvality a jednoduchého charakteru. Pred rokom 1992 však aj vína tejto kategórie mali určitú prestíž vďaka Super Toskánskym vínam. Tie boli do kategórie Vino da Tavola zaraďované pred vznikom kategórie IGT.

Tretiu skupinu vín tvoria špeciálne, napríklad aromatizované vína (Vini Speziali).

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top