web analytics

Révolution française – legenda z Bordeaux a filmové vína v našej ponuke

Francúzske víno – pojem, ktorý je vo svojej podstate taký rozsiahly ako samotná krajina. Môžu to byť generické vína propagované obstarožnými seladónmi ale aj vína, po ktorých každoročne bažia zástupy zberateľov a milovníkov vína. Vybrať „najlepšie víno“ z tejto krajiny je ale nesmierne zložité – veď každá oblasť je vlastne malým svetom a človek ani nevie, kam by sa vydal skôr. Do rozľahlého Burgundska s jeho Zlatými svahmi (Côte d’Or) na severe alebo oblasti Beaujolais na jeho južnom okraji? Alebo do Chablis – kráľovstva Chardonnay? Zhliadnuť zámky na rieke Loire a ochutnať svetoznáme Sauvignony z Pouilly-Fumé alebo Sancerre? Zavítať do kráľovstva bubliniek Champagne? Ochutnať masívne vína z povodia rieky Rôny, pestované na „Pečených svahoch“ (Côte Rôtie), v Hermitage alebo na Pápežských viniciach Châteauneuf du Pape? Alebo navštíviť veľký svet „veľkých vín“ z Bordeaux?

Veľké víno požehnané z najvyšších miest

Práve do sveta veľkých červených vín z Bordeaux putujú naše prvé kroky. Po vzore legendárnych talianskych vinárstiev Barone Ricasoli a Biondi-Santi sme aj z tejto oblasti chceli priniesť (relatívne) dostupné víno s exemplárnou, storočiami overenou reputáciou. Najvyššie ciele už pri svojom vzniku, storočie kultivácie a rozvoja mníšskym rádom Lazaristov, získanie reputácie a uznania v najvyšších kruhoch Francúzska, úspešné prežitie búrlivých časov Francúzskej revolúcie, dosiahnutie celosvetovej slávy pod patronátom dvoch amerických rodín a zaradenie do prestížnej kategórie „Premier Grand Cru Classé“ londýnskou burzou Liv-Ex – takto sa v stručnosti dá charakterizovať päťstoročná história vinárstva Château La Mission Haut-Brion. Vo vinohrade s rozlohou 26 hektárov a štrkovou pôdou typickou pre oblasť Graves sú v takmer rovnakom pomere zastúpené obe hlavné odrody, ktoré sa pestujú v oblasti Bordeaux. Vína teda v závislosti od počasia a celkových podmienok môžu byť v jednom roku postavené na mohutnom Cabernete Sauvignon a o rok neskôr na ovocnom Merlote.

Chateau La Mission Haut-Brion 2004

Ročník 2004, ktorý sme zaradili do ponuky, nepatril k najlepším. No „veľké víno“ La Mission Haut-Brion, ktorého dominantnou odrodou bol v danom roku Merlot, je podľa kritikov jedno z najvydarenejších vín ročníka. Zároveň nie je potrebné čakať desiatky rokov na dosiahnutie jeho plnej kondície. V najbližších piatich rokoch by malo priniesť maximálny zážitok každému milovníkovi červeného vína. Takzvané „druhé víno“ s názvom La Chapelle de la Mission Haut-Brion sa vyrába z mladšieho viniča. Ročník 2008 s dominantnou odrodou Cabernet Sauvignon získal veľmi dobré hodnotenia a oproti exkluzívnym ročníkom 2009 a 2010 predstavuje cenovo dostupnú „vstupnú bránu“ do sveta La Mission Haut-Brion.

„Filmové vína“ z Provence

Stovky kilometrov na juhovýchod od Bordeaux sa nachádza svet levanduľových polí, malebných dediniek so starobylými vidieckymi usadlosťami a pravej marseillskej Bouillabaise. Do tohto idylického prostredia je zasadený aj film režiséra Ridleyho Scotta s názvom „Dobrý ročník“. O samotnom príbehu a dvojici vín, ktoré sa objavili v tomto filme, sme už pár slov napísali v samostatnom článku venovanému vínam a filmom. Dnes s radosťou zaraďujeme do našej ponuky dve „základné“ vína – Château La Canorgue Rouge a Château La Canorgue Blanc. Rovnako s radosťou môžeme oznámiť, že kvalita týchto vín nie je zhodná s kvalitou tých filmových. Kým vo filme bolo červené víno „La Siroque“ prezentované ako nepitná brečka, skutočné vína z La Canorgue sú starostlivo vyrábané organickými postupmi. Získali mnoho ocenení na významných výstavách a boli zaradené aj do sprievodcu najkvalitnejších francúzskych reštaurácií, hotelov a vín Gaut-Millau.

Chateau La Canorgue

Vína La Canorgue sú ideálnym materiálom pre „dobrodruhov“, ktorí sa neboja prekročiť prah tradičnosti a skúsiť vína z menej známych odrôd. Červené víno La Canorgue Rouge je vyrábané z odrôd Syrah a Grenache, ktoré sú typické pre juhovýchod Francúzska a ktoré tvoria aj známe víno Châteauneuf du Pape. Biele víno La Canorgue Blanc je tvorené kombináciou lokálnych odrôd Clairette – Bourbolenc – Rousanne – Marsanne. Ochutnávka týchto vín teda môže priniesť nové a zaujímavé zážitky.

Na záver nezostáva nič iné, len uviesť známu hlášku z filmu: „McDonald’s je v Avignone, Fish&Chips v Marseille…“ a nové vína sú v našej ponuke!

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, bookmark” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top