web analytics

Gerardo Cesari – Poklady Verony za rozumnú cenu

Okolie talianskeho mesta Verona je domovom viacerých zaujímavých vín. Jednoznačným kráľom týchto vín je Amarone della Valpolicella. Práve toto víno, ktorého tradičná výroba sa v mnohom ponáša na výrobu našich slamových vín, zaznamenalo v posledných desiatkach rokov výrazný rozmach. V oblasti pribudlo mnoho nových výrobcov a bolo vysadených mnoho nových vinohradov. Dôkazom neustáleho napredovania a zvyšovania kvality bolo povýšenie vína Amarone do najvyššej kvalitatívnej kategórie DOCG v roku 2009.

Kráľom všetkých vín Amarone je jednoznačne produkcia Giuseppe Quintarelliho, ktorý sa výrobe vín venoval od 50. rokov 20. Storočia. Na 12 hektároch vyrábal vína v prísne limitovanom množstve s dôrazom na najvyššiu možnú kvalitu. Aj preto sa jeho vína Amarone predávajú za cenu vyššiu ako 300 EUR za fľašu. Na druhej strane spektra je množstvo výrobcov, ktorých produkciu nájdete v každom výklade vo Verone.

Do našej ponuky sme sa preto rozhodli zaradiť vybrané produkty rodinného vinárstva Gerardo Cesari, ktoré v súčasnosti vlastní vinohrady o rozlohe približne 100 hektárov. Od roku 1936 produkuje vína, ktoré sú synonymom konzistentnej kvality a dostupnej ceny. Najväčšími oceneniami vinárstva sú dozaista ceny „Najlepšie vinárstvo Talianska“ za rok 2004 a ocenenie na medzinárodnej výstave vín International Wine & Spirits Competiton 2006 za dlhodobo vysokú kvalitu produkcie.

Vína Cesari každoročne získavajú ocenenia na medzinárodných súťažiach. Medzi odborníkmi sú vysoko hodnotené „single vineyard“ vína „Bosan“ a „Il Bosco“, ako aj limitované edície vín Amarone z výnimočných ročníkov, ktoré vinárstvo občas uvoľní na trh priamo zo svojich archívov. Na nedávnej výstave vín Vinitaly vo Verone sa Cesari prezentovalo veľmi zaujímavým stánkom, ktorý priťahoval veľké množstvo odbornej aj laickej verejnosti. Na výstave som ochutnal štvoricu vín. K dvojici vín, ktoré sme zaradili do našej ponuky, som sa uplynulý víkend vrátil podrobnejšie a pripravil moje dojmy z degustácie.

Gerardo Cesari – Valpolicella Classico DOC 2013

Víno Valpolicella je rovnako ako jeho slávny súrodenec Amarone vyrábané z dvoch hlavných lokálnych odrôd – Corvina Veronese a Rondinella. Po zbere úrody, ktorá prebieha od konca septembra do polovice októbra, macerácii, fermentácii a krátkom pobyte vo fľaši je víno uvedené na trh. Víno je tmavej, granátovo červenej farby. Vôňa je plná tónov vyzretého červeného ovocia. Telo je plné a chuť je výrazne ovocná, no harmonická. Záver je dlhý a hrejivý.

Gerardo Cesari Valpolicella Classico DOC 2013

Valpolicella Classico je veľmi prekvapivé a príjemné víno, ktoré sa v mnohom podobá na svojho slávneho súrodenca Amarone. Bez obáv môžem povedať, že toto víno ponúka veľa muziky za málo peňazí.

Gerardo Cesari – Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2010

Tak podobné a predsa tak odlišné. Aj Amarone je vyrobené z lokálnych odrôd Corvina Veronese a Rondinella. K dvojici hlavných odrôd je pridané aj malé množstvo doplnkovej odrody Molinara. Výrazne rozdielny je však postup výroby. Úroda určená na výrobu Amarone je pozbieraná zvyčajne dva týždne pred zberom zvyšku úrody. Hrozno je následne uložené na slamu do dobre vetraných miestností, kde nasledujúce mesiace vysychá. Po procese vysychania sú bobule ľahšie zhruba o 30 – 40%. Po pomalej fermentácii, ktorá môže trvať ďalších 30 až 50 dní vyzrieva Amarone niekoľko rokov vo veľkých sudoch zo Slavónskeho dubu a taktiež v menších sudoch z francúzskeho dubu. Výsledkom je víno s obsahom alkoholu, ktorý je často vyšší ako 15%. Kvalitné exempláre potrebujú na plné rozvinutie svojich vlastností niekoľkoročné vyzrievanie vo fľaši a svoje kvality môžu ukazovať aj po niekoľkých desiatkach rokov pobytu v pivnici.

Gerardo Cesari Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2010

K Amarone sa výborne hodí aj exkluzívna čokoláda k vínam a tmavým destilátom Rose of Jericho, ktorú nájdete na partnerskom webe cokoladka.sk

Farba je temná, až čokoládovo hnedá. Vôňa je, ako všetko na tomto víne, mohutná. Dominantné sú predovšetkým tóny vyzretého červeného ovocia. Nájsť v nej možno aj príjemne svieže tóny, ktoré ju robia o to zaujímavejšou. Chuť vína je príjemne nasladlá, hoci víno je napriek svojmu „slamovému pôvodu“ suché. Rovnako ako vôňa je bohatá na vyzreté ovocie a je možné v ňom nájsť aj kávové a čokoládové tóny. Kyseliny sú vo víne badateľné, no veľmi harmonické. Víno je aj v takto mladom veku veľmi málo tanické. Naozajstný zážitok ponúka extrémne dlhý a hrejivý záver, ktorý poteší každého milovníka vín nielen počas chladných zimných večerov. Amarone z vinárstva Cesari je nesmierne zaujímavé víno aj v tomto mladom veku, ktoré má ale potenciál na ďalšie vyzrievanie a zlepšovanie. Je to však víno, ktoré je obzvlášť vhodné kombinovať s pokrmom. Odporúčajú sa najmä jedlá z diviny. Samotné víno má totiž potenciál premôcť aj tých najskúsenejších degustátorov.

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top