web analytics

Vinitaly 2016: Ochutnávka vín Poggio Antico

Návšteva stánku Poggio Antico bola pre mňa jedným z vrcholov Vinitaly 2015. Na majiteľke tohto vinárstva z Montalcina Paole Goder bola vidieť jej nesmierna energia a zanietenosť. S radosťou nám odprezentovala nielen najnovšie úspechy, ktoré jej vína dosiahli v renomovaných periodikách, ale najmä trojicu vín Brunello ročníkov 2008, 2009 a 2010. Tento rok som sa preto na návštevu tešil o to viac. Žiaľ, pani Gloder sa tento krát musela venovať iným návštevám. Nemenej zaujímavú prezentáciu nám však pripravila jej asistentka Alessandra, s ktorou sme prešli celé portfólio vín Poggio Antico.

vinitaly2016-poggio-antico-portfolio

Poggio Antico Rosso di Montalcino DOC 2014: Pri zmienke o ročníku 2014 sa výrobcovia v Toskánsku mierne zamračia a oznámia, že išlo o „difficult vintage“. Osobne som presvedčený, že výraz „difficult vintage“ je diplomatickým pomenovaním totálnej katastrofy. Veľa výrobcov sa totiž v tomto ročníku rozhodlo nevyrobiť svoje najprestížnejšie vína kvôli nízkej kvalite úrody. O to väčšie bolo moje prekvapenie po ochutnaní tohto základného vína. Chuť bola nesmierne vyvážená, príjemná, plná ovocia. Skvelý zážitok umocňovali príjemné taníny. Alessandra však jedným dychom dodáva, že skvelá chuť vína má svoju daň v podobe menšieho vyrobeného množstva. Produkcia vína Rosso di Montalcino 2014 bola asi iba polovičná v porovnaní s inými ročníkmi. Pre mňa však išlo o veľmi príjemné prekvapenie a „Rosso“ patrilo jednoznačne k vrcholom ochutnávky.

Poggio Antico Brunello di Montalcino DOCG 2011: Vo vinárstve Poggio Antico vznikajú až dve vína Brunello. Prvým je víno vyrobené „klasickou metódou“, ktorá spočíva v použití veľkých sudov z dubu Slavónskeho. Víno má už teraz peknú, jemnú chuť. Ako v každom novom Brunelle však zatiaľ dominujú výrazné, no príjemné taníny. Krása tohto vína sa naplno prejaví až o niekoľko rokov.

Poggio Antico Bunello di Montalcino „Altero“ DOCG 2011: Víno Altero predstavuje akési alter-ego ku klasickému Brunellu, pričom vyzrievanie prebieha v malých sudoch z francúzskeho dubu. Rozdiel medzi „Alterom“ a „Klasikou“ je pre mňa ťažké opísať, no je badateľný. V Poggio Antico sa vydali okrem tradičnej cesty aj na tú modernú a stvorili veľmi príjemné víno. Nedávno ochutnávaniu tohto vína venoval aj James Suckling. Video spolu s majiteľkou Paolou Gloder si môžete pozrieť tu:

Poggio Antico Brunello di Montalcino „Riserva“ DOCG 2010: O ročníku 2010 v Montalcine sa už toho popísalo naozaj dosť. Už spomínaný James Suckling ho dokonca označil ako „vintage of a lifetime“. Bolo preto príjemné ochutnať aj tento legendárny ročník vo forme „Riserva“, ktorá vzniká z najstarších a najkvalitnejších viničov vo vinohrade. Oproti dvom „štandardným“ vínam Brunello ukázala „Riserva“ ďalšie vrstvy chuti, ktoré doslova čakajú na svoje odhalenie. Aj teraz ide o veľmi príjemné víno, stále je však iba na začiatku svojho, nepochybne dlhého života.

vinitaly2016-poggio-antico-2

Poggio Antico „Madre“ Toscana IGT 2013: Víno Madre je prvým z dvojice „Supertoskáncov“ vinárstva Poggio Antico. Skladba vína je 50% Sangiovese a 50% Cabernet Sauvignon. O výraznej prítomnosti odrody z Bordeaux informuje už farba vína, ktorá je v porovnaní s vínami Brunello a Rosso viditeľne tmavšia. V chuti sa hlásia tradičné „cabernetovské“ taníny. Celkom iste ide o zaujímavú kombináciu tradičnej toskánskej a tradičnej odrody z Bordeaux.

Poggio Antico „Lemartine“ Toscana IGT 2014: Druhým „Supertoskáncom“ v portfóliu Poggio Antico je „Lemartine“. Zloženie vína je 50% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon a 25% Petit Vertot. Alessandra poznamenáva, že Lemaitre má jeden z najvyšších podielov odrody Petit Verdot, ktorá sa používa ako doplnková v oblasti Bordeaux. Oproti „Madre“ má „Lemartine“ ešte tmavšiu farbu. Chuťové vlastnosti, ktoré momentálne toto víno má, oslovia najmä priaznivcov ťažkých, tanických vín.

V najbližších týždňoch zaradíme do našej ponuky vybrané vína tohto príjemného vinárstva z Montalcina!

[share title=”Zdieľať článok” socials=”facebook, twitter, google, pinterest, linkedin” class=”” icon_type=”” ]

0

Pridaj komentár

Košík

loader
Top